Актуално

На фокус

Сергей Комитски:10 ноември срина страха като модел на поведение. 30 г. по-късно основите му се възстановяват

Сергей Комитски:10 ноември срина страха като модел на поведение. 30 г. по-късно основите му се възстановяват

08.01.2021

БНР

301


У нас 10 ноември  срина страха като модел на поведение. Но 30 години по-късно основите му активно се възстановяват. Днес българинът се страхува – за работата си, за хляба си, за бъдещето си, за здравето, дори за мисленето си. Много ни станаха експериментите за един живот - социализъм, развит социализъм, Съвет за икономическа взаимопомощ, Варшавски договор, демокрация, ЕС, НАТО, Чернобил, СПИН, птичи грип, партия ГЕРБ, коронавирус... И котките за 10 живота не могат да издържат на тая атака. Това бреме води до този резултат.
Това заяви в ефира на Българското национално радио Сергей Комитски, писател, сценарист и режисьор.

Той определи като "социална карма" сегашното положение, в което се намира народът ни и цитира мисълта на Стоян Михайловски: Българинът е освободен, но не е свободен.

"Не е виновен само този, докарал народа до това положение, а и самият народ. Това е продукт на националната ни духовност. Но нямаме право да свеждаме глава. Умението да се съпротивляваш е дар Божи", посочи режисьорът.

Той приветства протестите на млади и умни хора през 2020 г. като знак срещу безвремието и инертността на обществото.

"Много от нашите новоизлюпени демократи вдигнаха стените на своите имения с камъните от Берлинската стена. Някои, които претендират да водят народа, не могат да управляват собственото си мислене и поведение", допълни Комитски.

Свързани статии