Актуално

На фокус

Семейството на Джордж Флойд ще получи $27 млн. обезщетение

Семейството на Джордж Флойд ще получи $27 млн. обезщетение

13.03.2021

Втори Фронт

1165


Семейството на Джордж Флойд, афроамериканецът, починал по време на арест през май 2020 г., ще получи 27 млн. долара обезщетение след постигането на споразумение с град Минеаполис, съобщиха в петък адвокати на неговите роднини. "Това извънсъдебно споразумение е най-важното в историята на Съединените щати по дело за основни права, заведено за смърт, дължаща се на вина", обявиха те в изявление, съобщава Europe 1.

Семейството на Джордж Флойд подаде граждански иск срещу общината и четиримата полицаи, замесени в смъртта му, през юни 2020 г. Наказателният процес срещу един от тях, Дерек Шовин, задушил Джордж Флойд с коляното си, притискайки го към земята, започна във вторник в Минеаполис. Останалите трима полицаи ще бъдат съдени по-късно.

Смъртта на Джордж Флойд предизвика масово движение на гняв срещу расизма и полицейското насилие в САЩ, невиждано от 60-те години на миналия век. То се разпространи по целия свят, с демонстрации с лозунга: „Black Lives Matter“ (Животът на черните има значение).

"Ужасната смърт на Джордж Флойд, видяна от милиони хора по света, отприщи дълбоко искане за справедливост и промяна", заяви един от адвокатите на близките му, Бен Кръмп. Това споразумение "изпраща силно послание, че животът на чернокожите има значение и че трябва да се сложи край на полицейската жестокост срещу цветнокожите", добави той.

   Източник: Glasove

Свързани статии