Актуално

На фокус

СЕМ изслуша първия кандидат за титулярен шеф на БНР

СЕМ изслуша първия кандидат за титулярен шеф на БНР

25.10.2021

Втори Фронт

201


Ако бъда избран за генерален директор на БНР, ще работя за пренасяне на съдържанието на радиото в дигитална среда. Това бе едно от основните обещания на първия кандидат за нов шеф на БНР- временно изпълняващият длъжността Милен Митев, който днес проведе събеседване с членовете на Съвета за електронни медии. „Следващите няколко години са ключови за изпълнението на тази задача. Тя изисква да променим нагласите си какво е радио, да сме отворени към нови формати и да не се страхуваме да експериметираме“, поясни той.

За постигането на поставената цел следва да се поставят няколко приоритета, съобщи още Митев. Съдържанието е всичко и неговата достъпност трябва да се подобрява. Тук става дума за 2 групи мерки – програмни, които да повишат атрактивността на предаванията, и технологични – използването на нови средства за достигане и комуникация с аудиторията. Следващият приоритет ще бъде единното планиране и управление на съдържанието на медийните услуги на БНР и особено работа за утвърждаването на радиото като основен източник на информация в интернет.

По отношение на програмите в БНР в момента се забелязва известна липса на координация, каза още Митев. "БНР създава 2 национални и 9 регионални програми, разполага с мрежа от кореспонденти и стрингери в страната и чужбина. Тези ресурси не се използват достатъчно ефективно и не поддържат добра комуникация помежду си", посочи той.

При успех на Митев на конкурса в бъдеще важните програмни решения в БНР ще се взимат от програмен съвет. "Това ще гарантира баланса между запазване идентичността на всяка програма и синхрона на работа в радиото. Във всички програми ще бъдат обособени журналистически екипи, които да се занимават със създаването на новини и актуална информация, както и на екипи за проверка на достоверността на фактите. Втората дейност ще започне със специализиран екип за проверка на достоверността на фактите, свързани с Covid пандемията", обеща още временно изпълняващият дейността директор.

Друг акцент в концепцията на Митев е изработването на нов модел на финансирането на БНР, който да се обвърже с обществената мисия на медията, а не със сегашния начин според "час програма“. „Националното радио извършва много други дейности, които не са линейни програми. Необходимо е да започнем от подробно разписване на обществената му мисия. Обществото да каже ясно какво иска от националната си медия и на базата на това да бъдат оценени разходите за изпълнението на обществената мисия и това да бъде начинът за формиране на финансирането, защото всеки друг случай ще води до риск от недофинансиране на дейностите“, заяви Митев.

Следващият претендент за поста начело на БНР, който СЕМ ще изслуша, ще бъде бившият директор на „Радио София“ Митко Димитров. Утре пък е денят за среща с третия и последен кандидат – Иво Тодоров, който също е дългогогодишен кадър на медията. Документи за участие в конкурса подадоха петима кандидати, но двама от тях – Жени Гаджалова и Светослав Костов, не бяха допуснати от СЕМ до третия етап на обявената процедура – изслушване. До обявяването на нов конкурс за генерален директор на БНР се стигна след оставката на Андон Балтаков на 2 август. Тя беше приета на 4 август от СЕМ, а Милен Митев беше избран за временно изпълняващ длъжността. По закон в тримесечен срок след това се провежда нов конкурс.

Съгласно приетата от медийния регулатор процедура, след като минат изслушванията на участниците в надпреварата, в сряда (27 октомври) СЕМ ще определи с решение кандидата, избран за генерален директор на БНР.  Ако никой от кандидатите не получи най-малко три гласа, един час по-късно се насрочва второ заседание. В случай, че и на него не бъде избран генерален директор, отново час по-късно се насрочва ново заседание. Ако и на третото поредно заседание не бъде избран генерален директор, процедурата се прекратява.

Очаквайте подробности!

Източник: “Сега”

Свързани статии

ICDSoft хостинг компания