Актуално

На фокус

Седми ден бомбардировки в Израел и Ивицата Газа

Седми ден бомбардировки в Израел и Ивицата Газа

16.05.2021

Втори Фронт

621


Взаимният обстрел и бомбардировките между Ирзаел и Палестина продължават вече седми ден. "Ударите срещу позициите на палестинската групировка "Хамас" ще продължат, колкото е нужно", заяви израелският премиер.

Днес Съветът за сигурност на ООН ще обсъжда отново кризата в Близкия изток, а снощи американският президент Джо Байдън е разговарял по телефона с лидерите на двете страни.

Подкрепа за правото на Израел да се защитава и тревога заради цивилните жертви и от двете страни – позицията на Вашингтон остава непроменена. В разговора си с Нетаняху Джо Байдън е призовал за защита на журналистите, след като вчера израелската армия събори блок, помещаващ и офисите на международни медии.

„За разлика от "Хамас", които умишлено се крият зад цивилните, ние правим всичко възможно, за да избегнем или да ограничим цивилните жертви и да се целим директно в терористите“, каза премиерът на Израел.

5-месечният Омар е единственият оцелял, след като майка му, четиримата му братя и сестри и още петима роднини загиват при въздушен удар в Ивицата Газа.

„Там не е имало ракети, а само празнуващи жени и деца. Ракета е ударила къщата без предупреждение, три етажа са се срутили върху главите им“, разказа бащата на детето.

Нови сблъсъци с израелската полиция избухнаха снощи. На 15 май жителите на Западния бряг и Ивицата Газа отбелязват годишнината от т.нар. "Катастрофа" – създаването на държавата Израел и изселването на хиляди палестинци от родните им земи.

Източник: БТВ

Свързани статии