Актуално

На фокус

Съдът спря новото ръководство на ”Александровска”, проф. Богов остава шеф

Съдът спря новото ръководство на ”Александровска”, проф. Богов остава шеф

16.06.2021

Втори фронт

565


Софийският градски съд спря вписването на новото ръководство на ”Александровска” болница, докато старото обжалва освобождаването си, съобщава Евроком. Решението идва след като миналата седмица Агенцията по вписванията отказа да регистрира новото ръководство с мотива, че има противоречия в акта на здравния министър Стойчо Кацаров.

След отказа д-р Кацаров обвини Агенцията по вписванията, че превишава правомощията си и поиска проверка на правосъдното министерство и оставката на директорката на агенцията Габриела Козарева. На брифинг на служебния кабинет вчера премиерът Стефан Янев потвърди, че тя ще бъде освободена.

По-късно обаче и съдът блокира новите назначения в "Александровска", както по-рано направи и в болница "Лозенец", където шефът и бордът бяха сменени след шокиращи разкрития за незаконни трансплантации и източване на НЗОК с фиктивни хоспитализации.

Александровска болница остава със старото си ръководство в лицето на изпълнителния директор проф. Борис Богов, председателя на Съвета на директорите Димитър Буланов и представителят на държавата доц. Александър Оскар.

Съдът посочва, че "единственият компетентен да се произнесе по допустимостта и основателността на предявения иск е исковият съд, пред който делото е висящо, като в хипотезата на прекратяване на производството поради недопустимост на иска или отхвърлянето му като неоснователен, регистърното производство се възобновява".

Смененото ръководство на университетската болница обжалва отстраняването си като нищожно и до произнасянето по тази жалба, вписването на новото се спира. Определението може да бъде обжалвано в едноседмичен срок.

Смените в "Александровска" бяха предприети след разкрития на единия от членовете в Съвета на директорите д-р Оскар, че болницата се управлява зле и в нарушение на правилата.

Последвалата проверка от здравното министерство показа сериозни финансови загуби на лечебното заведение в периода, когато негов директор е бил бившият здравен министър Костадин Ангелов.

Свързани статии