Актуално

На фокус

Съдът пусна Георги Попов срещу парична гаранция от 40 000 лв.

Съдът пусна Георги Попов срещу парична гаранция от 40 000 лв.

23.05.2021

Втори Фронт

1750


Съдружникът на Божков обяви, че се е върнал от Дубай, за да изчисти името си.

Съдът пусна съдружника на Васил Божков Георги Попов срещу парична гаранция от 40 000 лв. След 7 часа заседание магистратите разпоредиха той да бъде освободен веднага, а гаранцията да бъде внесена до 10 дни. Съдът определи, че няма опасност Попов да се укрие и затова тази мярка е достатъчна. Гаранцията е изключително малка на фона на повечето гаранции на други обвиняеми по това дело, които в повечето случаи са от 1 млн.лв нагоре.

"Върнах се заради здравето на родителите си и да изчистя името си." Това обяви преди това по време на съдебното заседание Попов и поиска да му бъде определена парична гаранция. Бизнесменът, който се върна само преди дни от Дубай и бе веднага арестуван на летището в София, обяви, че вярва на съдебната система и е искал да се прибере още март 2020 г. заради собственото си здраве, както и това на неговите родители.

Заради COVID пандемията обаче решението на властите в ОАЕ се е отложило един път за юни 2020 г., а след това и за края на миналата година. По думите му двете дела - това за неговата екстрадиция и това за екстрадицията на Васил Божков, са разделени от властите в Дубай.

Георги Попов съдейства на воденото разследване, ще настояваме за мерки „Задържане под стража“, „Домашен арест“ или „Парична гаранция“. Това каза минути по-рано пред журналисти зам.-ръководителят на Специализираната прокуратура прокурор Ангел Кънев преди гледането на мярката на съдружника на Васил Божков – Георги Попов, цитиран от Агенция Фокус. Той обясни, че по закон са длъжни при екстрадиция да внесат в съда искане за задържане, но обяви, че прокуратурата би се съгласила и на подходяща парична гаранция.

„Обвиняемият Георги Попов бе приведен в България в рамките на екстрадиционно производство по искане на българската прокуратура до компетентните власти в Обединените арабски емирства. Точно поради това прокуратурата е длъжна да изправи същия пред съд за определяне на мярката му за неотклонение. Доколкото по делото му има доказателства за първоначалното му укриване пред разследващите органи, внасяме искане пред Специализирания наказателен съд за мярка „Задържане под стража“ или „Домашен арест“, коментира прокурор Кънев.

Той отбеляза, че са съобразили и обстоятелството, че той съдейства на воденото разследване. „Даде подробни обяснения. Съобразили сме и представени книжа и доказателства за здравословното състояние както на него самия, така и на неговите родственици възходящи. Според нас мярка „Парична гаранция“ в подходящ размер вероятно също би осигурила целите на мерките за неотклонение. Ходът на разследването е доста напреднал и наказателното производство е към своя край“, каза още прокурор Ангел Кънев.

Попов кацна в петък на летище София с полет от Дубай. Според Васил Божков Попов се е прибрал по собствено желание, но според държавното обвинение това е станало в резултат на удовлетворено искане за неговата екстрадиция. 

Веднага след кацането в София, Попов бе отведен в ареста на Националната следствена служба. Повдигнато му е обвинение за участие в организирана престъпна група, ръководена от намиращия все още в Дубай Васил Божков. Самият Попов обяви пред съда, че дори не познава част от хората във въпросната група, а с други, а "с други от тях сме в конфликт на интереси и в противоречиви отношения". "Бил съм личен помощник на Божков при бизнес пътувания в чужбина“, каза бившият собственик на футболния клуб "Левски". Прокурор Кънев обяви пред съда, че Попов бил съдействал на Божков за среща с шеф на Комисия по хазарта, но бизнесменът отрече изобщо да е познавал длъжностното лице.

Източник: в. Сега

Свързани статии