Актуално

На фокус

Ще стане ли Северна Македония Амстердам на Балканите?

Ще стане ли Северна Македония Амстердам на Балканите?

04.01.2021

Mediapool.bg

2189


Дойде като гръм от ясно небе.

Докато всички държави по света се бореха с пандемията от коронавирус, премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев представи амбициозен план за икономическо възстановяване на страната си, който предвижда ни повече, ни по-малко легализиране на марихуаната - и за медицински цели, и за лична употреба, но с основната цел развитие на двумилионната мултиетническа държава.

И за голяма изненада никой не се противопостави ясно на тази идея. Нито опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, която използва всеки възможен случай да нападне правителството на Заев, нито много влиятелните албански партии в страната, както от управляващото мнозинство, така и онези от опозицията.

Единствено президентът Стево Пендаровски изрази опасения за това колко правилна е тази идея, но и той не я отхвърли, а поиска дебати между експерти и обсъждане в македонското общество преди реализирането на една такава, по думите на Заев, идея от национално значение.

През октомври миналата година в индустриалната зона в Скопие бе открита фабрика с най-големия в цяла Европа капацитет за отглеждане на канабис за медицински цели.

Става дума за фабрика с площ цели 17 800 квадратни метра, с най-големия капацитет от този вид на стария континент. На откриването ѝ присъстваха премиерът Зоран Заев и министърът на здравеопазването Венко Филипче.

Важно е да се напомни, че продажбата на канабис за медицински цели в страната е узаконена още преди четири години.

Идеята, които остави мнозина без думи, е обмислена много добре, по думите на Заев, защото вече има разработена стратегия за начина и условията за продажба, както и за това на какви стандарти трябва да отговарят заведенията, в които ще бъде разрешена употребата на марихуана.

Заев изглежда е подготвен много добре за прилагането на такъв план. Той смята, че това ще засили частта на сектора на услугите в македонския БВП, който сега е само четири на сто.

Интересно е също, че всеки гражданин на страната ще може да отглежда два до три стръка марихуана за собствена употреба. Както твърди Заев, това ще бъде прецизно регулирано и всеки стрък ще има сериен номер.

Обещаващ замисъл, но остава да видим как ще бъде приложен на практика.

Остана неясно и как премиерът на Република Северна Македония, дипломиран икономист от Струмица - град, известен с производството на зеленчуци, е стигнал до такава идея. Ще смени ли с марихуана намалялото производство на домати и редица други земеделски култури, широко известни с македонската си марка, остава да видим.

Едно обаче е сигурно - македонската икономика навлиза в сериозен процес на преструктуриране, а и на преквалификация. Македонското слънце, а и плодородната земя сега отново ще бъдат добре използвани, може би не за вкуса на сочните домати с автентичен аромат, а с новия продукт със зелен цвят, който става все по-популярен сред младото население. Още никой не казва нищо за негативното му влияние, както и за обучението за евентуална свободна употреба на марихуана, съобразена със закона.

От съществено значение е първо да се провери икономическата печалба. Заев казва, че въз основа на опита на страните, които са го направили, легализирането на марихуаната ще намали с цели 40 до 50 на сто ползващите тежки наркотици като кокаин или хероин.

Свързани статии