Актуално

На фокус

Ще има нови санкции по ”Магнитски” в седмицата на Срещата на демокрациите

Ще има нови санкции по ”Магнитски” в седмицата на Срещата на демокрациите

06.12.2021

Втори фронт

469


В следващите няколко дни Министерството на финансите на САЩ ще обяви поредица от санкции срещу чужденци, участващи в корупция, сериозни нарушения на човешките права, задушаващи медии и подкопаващи демокрацията. Ще бъдат засегнати както правителствени и официални представители, така и частни лица, а основанията ще бъдат различни, включително по Глобалния закон ”Магнитски”.

 

Това съобщи късно в петък "Уолстрийт джърнъл", а в неделя говорител на министерството го потвърди пред "Ройтерс". По този начин Вашингтон иска да даде пример и да мотивира и други държави да действат по-решително. Конкретните решения за санкции ще бъдат обявени в навечерието на насрочената за 9 и 10 декември виртуална Среща за демокрацията.

 

На нея президентът на САЩ Джо Байдън е поканил държавни и политически лидери, представители на частния бизнес, защитници на човешките права и неправителствени организации, представители на медиите, влиятелни имена в политиката, изкуствата, културата и спорта, вкл. оформящи се лидери от следващо поколение, мултилатерални институции, отговарящи за демокраията и защитата на човешкитеправа.

 

Сред повече от 100 поканени държави е и България, но не и Русия, Турция, Унгария, Иран, Либия, Сирия, Мянмар и др. Няма покана и за Китай, макар че в списъка на Държавния департамент е Тайван, който почти всички държави, вкл. САЩ, признават за част от Китай, макар и не под контрола на Пекин.

  Източник: frognews

Свързани статии