Актуално

На фокус

Сбъднатата мечта на Кристо: Откриват опакованата Триумфална арка на 18 септември

Сбъднатата мечта на Кристо: Откриват опакованата Триумфална арка на 18 септември

12.09.2021

Втори Фронт

513


На 1 юни 2020 година ни напусна Христо Явашев-Кристо. Художникът беше популярен с арт инсталациите си, трансформирайки в скулптури различни забележителности. Роденият в България художник работи в сътрудничество със съпругата си Жан-Клод до смъртта й през 2009 година. Техните мащабни проекти бяха времеемки като подготовка и с висока себестойност, въпреки че траеха само между няколко седмици до месец.

Двамата живеят в Париж от 1958 до 1964 г., през което време развиват своя творчески стил. Именно това е градът, оставил отпечатък у твореца. И може би затова идеята му за опаковане на Триумфалната арка имаше толкова символично значение за него.

В съответствие с желанието на Кристо, последният му проект – опаковането на Триумфалната арка в Париж - бе отложен заради пандемията от коронавируса за реализация през септември 2021 година.

Инсталацията вече има дата на откриване - 18 септември. Тя ще може да се види до 3 октомври.

"Ще бъде като жив обект, който ще се раздвижва от вятъра и ще отразява светлината", коментира приживе идеята си Кристо.

3 екипа работят денонощно за опаковането на Арката. 25 000 квадратни метра плат и 3-километрово въже са необходими за реализацията. Проектът струва около 14 милиона евро, финансирани единствено от продажбата на произведения на Кристо.

Фотомонтажът на опакованата Триумфална арка е подписан от Кристо и Жан-Клод през 1962 г. Тази идея им идва, докато гледат монумента от прозореца на първия си парижки апартамент на авеню "Фош".

Строежът на Триумфалната арка започва през 1806 г. по идея на Наполеон. От 1836 г. предназначението й е да пази спомена за победите на неговата армия. От 1921 г. под нея са погребани останки на незнаен войник от Първата световна война. Над тях гори вечен огън.

Информацията е на БГНЕС/БНР

Свързани статии