Актуално

На фокус

Сателитни снимки разкриват нова китайска ядрена подводница

Сателитни снимки разкриват нова китайска ядрена подводница

18.05.2022

Втори фронт

980


Тя ще може да изстрелва крилати ракети

Defense News публикува сателитна снимка на корабостроителницата Хулудао в провинция Ляонин, на която се вижда нова китайска подводница. Снимката е направена на 3 май.

Компанията за геопространствено разузнаване AllSource Analysis заяви, че обектът на снимката може да е нов клас подводница, която Китай строи. На корпуса зад рулевата рубка има две ясно изразени зелени петна, вижда се кръстовидно кормило и вероятно закрита задвижваща система.

Военноморски експерт заяви пред Defense News, че е напълно сигурен, че подводницата е имала няколко клетки на система за вертикално изстрелване на ракети. Според него наличието на подводници, способни да изстрелват крилати ракети, съответства на желанието на Китай да нанася офанзивни удари на далечни разстояния.

Наличието на подводници, способни да изстрелват крилати ракети за сухопътни и противокорабни мисии, се вписва в стремежа на Китай към офанзивни ударни способности на дълги разстояния, твърдят специалисти.  Те включват възможност за нанасяне на удари по активи на ВМС на САЩ и отдалечени сухопътни цели, като тези в Гуам, където са базирани американските сили.

Ако правоъгълният участък на подводницата, както се вижда на сателитната снимка, наистина е комплект от клетки на VLS, това би било в съответствие с доклада на Пентагона за военната мощ на Китай от 2021 г., според който страната вероятно строи "атомна атакуваща подводница с управляеми ракети тип 093B".

Забелязването на новата подводница идва, след като в интернет се появи модел на атомна ударна подводница с табела на China State Shipbuilding Corporation Limited и оборудвана с технологията VLS, както и с помпено-струйно задвижване.

Моделът, който разполага с 18 VLS клетки в три реда по шест ракетни тръби зад конунга на кораба, беше публикуван в китайските социални медии без табелата на корабостроителницата в началото на май. Някои предположиха, че това е разработка на класа Type 093, условно наречен Type 093B.

Подводницата, която се вижда на последната сателитна снимка на Хулудао, изглежда се доближава плътно до 110-метровата дължина на Type 093, което показва, че вероятно става въпрос за развитие на Type 093, а не за напълно нов клас.

   Източник: ГЛАСОВЕ

Свързани статии