Актуално

На фокус

САЩ въвеждат драстични мерки за ускоряване на ваксинацията

САЩ въвеждат драстични мерки за ускоряване на ваксинацията

10.09.2021

Втори фронт

479


Президентът на САЩ Джо Байдън обяви още по-строги мерки за борбата срещу Covid-19, които изискват работниците в големите компании да бъдат ваксинирани, а ако не го направят, трябва да се подлагат на седмични тестове, предава Би Би Си. Мерките включват също и задължителна ваксинация за милиони правителствени служители.

Случаите на Covid-19 в САЩ се увеличават. Болниците в няколко щата са препълнени заради разпространението на варианта Делта. Заповедта на Байдън ще засегне около 80 милиона работници. "Тук не става въпрос за свобода или личен избор, а за защита на себе си и на хората около нас", каза президентът в реч пред Белия дом. Неспазването на изискването може да донесе глоба в размер на 14 000 долара и би засегнало две трети от работната сила в страната, каза служител в администрацията на президента.

Джо Байдън каза, че е наредил на Министерството на труда на САЩ да изиска от всички частни предприятия със 100 или повече служители да наложат задължителна ваксинация или служителите да представят отрицателен тест за коронавирус поне веднъж седмично. Почти 17 милиона други здравни работници в лечебни заведения, получаващи федерални обезщетения, също ще трябва да се съобразяват с тези правила, каза президентът.

   Източник:  СЕГА

Свързани статии