Актуално

На фокус

САЩ спряха изпълнението на 2500 смъртни присъди

САЩ спряха изпълнението на 2500 смъртни присъди

02.07.2021

Втори фронт

649


Американският министър на правосъдието Мерик Гарланд, който е и главен прокурор, наложи мораториум върху федералните екзекуции, предава БНТ.

Още през февруари по време на изслушване за утвърждаването му като министър Гарланд изрази опасения, че се екзекутират невинни хора, както и че смъртното наказание е несъразмерно прилагано върху чернокожите американци.

Администрацията на президента Джо Байдън беше подложена на натиск да възобнови мораториума върху смъртното наказание на федерално ниво, след като само в последните 6 месеца от управлението на Доналд Тръмп бяха изпълнени 13 екзекуции. По време на предизборната си кампания Байдън обеща да подкрепи това.

„Министерството на правосъдието трябва да гарантира, че във федералната наказателна система всеки човек получава не само права съгласно конституцията и законите на САЩ, но и справедливо и хуманно отношение“, заяви главният прокурор.

В САЩ смъртното наказание е разрешено на федерално ниво, но 23 щата, между които столицата и Пуерто Рико, са се отказали от него на местно ниво.

Според Информационния център за смъртните наказания досега през тази година вече са изпълнени три екзекуции, като 17 души са екзекутирани през 2020 г. Според Центъра през октомври 2020 г. броят на осъдените на смърт в САЩ надхвърля 2 500 души. 

    Източник: СЕГА

Свързани статии