САЩ обещаха да не налагат със сила демокрацията в чужбина

САЩ обещаха да не налагат със сила демокрацията в чужбина

07.03.2021

Втори Фронт

678


Новата администрация на САЩ няма да насажда демокрацията в чужбина чрез военна намеса и смяна на авторитарните режими. Това уверение беше дадено в сряда от държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен. Той изнесе програмна реч в Държавния департамент, в която очерта „стратегическите приоритети“ на външната политика на сегашното правителство, водено от президента Джо Байдън от Демократическата партия.


"Няма да насърчаваме демокрацията чрез скъпи военни интервенции или опити за сваляне на авторитарни режими със сила. Опитахме тази тактика в миналото. Колкото и добронамерена да беше, тя не проработи. Ще го направим по различен начин", заяви американският държавен секретар.

В същото време Блинкен подчерта, че Вашингтон ще „подкрепи демокрацията в целия свят“. "Но как? Ще използваме силата на нашия пример. Ще подтикнем другите да прилагат ключови реформи, да отменят лошите закони, да се борят с корупцията, да прекратят несправедливите практики. Ще стимулираме демократичното поведение", заяви Блинкен.
Държавният секретар също така обяви, че администрацията на САЩ планира да "обнови демокрацията", тъй като според Вашингтон "над нея се задава заплаха". Позовавайки се на заключенията на американски неправителствени експерти, той изрази мнение, че в цял свят "авторитаризмът и национализмът се увеличават, правителствата стават по-малко прозрачни", губят доверието на хората, а резултатите от изборите провокират все повече насилие.


"И все пак ерозията на демокрацията не се случва не само на други места. Това се случва и тук, в Съединените щати", призна Блинкен. В тази връзка той изрази загриженост от увеличаването на дезинформацията на американското общество, "структурния расизъм и неравенство" в страната, нашествието в Конгреса на САЩ на 6 януари. Държавният секретар не отрече, че поляризацията на американското общество се увеличава и институциите, предназначени да изгладят противоречията, са подложени на изпитанията. 

Укрепването на американската демокрация "е императив на външната политика" за Байдън, заяви още държавния секретар Блинкен. В противен случай, каза той, администрацията прави услуга на "противници и конкуренти като Русия и Китай", които според него "търсят всяка възможност да всеят съмнения относно силата" на американската демокрация. "Не бива да ги улесняваме", добави държавният секретар.


Според него американците са доста отворени по отношение на вътрешнополитическите си проблеми, не пренебрегват провалите и недостатъците на своята система, не се опитват да ги "смитат под килима". Това отличава САЩ от другите страни, каза още държавният секретар на САЩ.

Източник: glasove.com

Свързани статии