Актуално

На фокус

САЩ наложиха мораториум върху федералните екзекуции

САЩ наложиха мораториум върху федералните екзекуции

02.07.2021

Втори Фронт

539


Правосъдният министър на САЩ Мерик Гарланд обяви, че налага мораториум върху федералните екзекуции, докато министерството на правосъдието прави преглед на смъртното наказание, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес. По време на предизборната си кампания президентът Джо Байдън обеща да подкрепи законодателство за спиране на смъртното наказание, въпреки че миналото е бил негов поддръжник, припомня БТА.

"Министерството на правосъдието трябва да гарантира, че всеки във федералната наказателна правосъдна система не само се ползва от правата, осигурени от Конституцията и законите на САЩ, но и получава справедливо и хуманно отношение", каза Гарланд. "Това задължение има особена сила в случаите на смъртно наказание", заяви той.

При своето изслушване пред Сената за утвърждаване като министър през февруари Гарланд изрази опасения, че се екзекутират невинни хора и че смъртното наказание е несъразмерно прилагано върху чернокожите американци.

По време на предизборната си кампания президентът Джо Байдън обеща да подкрепи законодателство за спиране на смъртното наказание.  Неговото правителство е подложено на все по-голям натиск от адвокати по наказателно право да възобнови мораториума върху смъртното наказание на федерално ниво, след като в последните шест месеца от управлението на предишния президент Доналд Тръмп бяха изпълнени 13 екзекуции.

Въпросът е неудобен за Байдън, който в миналото е бил поддръжник на смъртното наказание. През 1994 г. той помогна за изработването на закони, добавили 60 федерални престъпления, които могат да бъдат наказани със смърт, но по-късно призна, че тези закони са имали несъразмерно въздействие върху чернокожите.

Източник: glasove.com

Свързани статии