Актуално

На фокус

САЩ лансират Николай Младенов за български премиер?

САЩ лансират Николай Младенов за български премиер?

03.01.2021

epicenter.bg

3644


Той успокои Газа и запази надеждата за мир в Близкия изток, написа тези дни авторитетният "Ню Йорк Таймс" за Николай Младенов, бивш външен министър на България до 2013 г., а оттогава пратеник на ООН. Според изданието 48-годишният Младенов се завръща в родната си България, след като е отказал да поеме предложен му от генералния секретар на ООН пост в Либия, „за да се бори със сериозен здравословен проблем“.

Вестта, че Николай Младенов, бивш министър на отбраната и на външните работи в първото правителство на Бойко Борисов, е отказал поста на специален пратеник на ООН за Либия, дойде на 22 декемри вечерта. Позицията му бе предложена лично от генералния секретар на ООН Антонио Гутериш.

Дипломатът обяснил отказа си с „лични и семейни причини“ и то, след като седмица по-рано кандидатурата му за специален пратеник на ООН бе утвърдена от Съвета за сигурност на световната организация.

Да откажеш такъв пост означава, че имаш други сериозни намерения, още повече като се има предвид, че Младенов от години гради сериозна международна кариера. Българският дипломат работи за ООН от 2013 г., годината, в която предсрочни завърши мандата си първият кабинет на ГЕРБ. Първоначално той беше шеф на мисията на световната организация в Ирак, а от 2015 г. е специален координатор за Близкоизточния мирен процес на генералния секретар на ООН. Занимаваше се и с израелско-палестинския конфликт, където, казват, опитите му за постигане на напредък били високо оценени и от двете страни.

Неслучайно и “Ню Йорк Таймс” цитира: 
"Много честен посредник", казва за Младенов Рами Хамдала, бивш премиер на Палестинската автономия.

„Аз лично разчитах на него“, са думите на Моше Калон, бивш финансов министър на Израел.

"Ние сме горди, че го познаваме", подчертава и Халил ал-Хая, втори в йерархията на Хамас в Газа.

А какви дири остави Младенов в българската политика?

Присъствието му е белязано с липса на гръмки скандали – нещо необичайно за нашенските политически нрави. При това още преди да стане министър в кабинета на ГЕРБ, той е бил на „горещ стол“ - първо като зам.-председател и говорител на СДС, а след това – като депутат в 39-ия парламент и евродепутат.

Затова новината, че отказва либийското назначение отново извади на преден план породилите се през лятото предположения, че влиятелни политически среди виждат в негово лице бъдещ министър-председател.

През август Младенов даде интервюта за няколко водещи медии във време, когато доверието към третия кабинет на Борисов бе стигнало критично ниска точка и се говореше за евентуални смени на политическия връх. 

Автор: Красина Кръстева

Свързани статии