Актуално

На фокус

САЩ изпращат куче-робот в Украйна

САЩ изпращат куче-робот в Украйна

23.06.2022

Втори Фронт

202


САЩ изпращат куче-робот в Украйна. Foreign Policy съобщава, че армията на САЩ се е съгласила да предостави едно от двете си кучета-роботи Spot, за да помогне на американска неправителствена организация да организира отбраната в Киевска област.

Компанията Halo Trust, която има няколко договора с правителството на САЩ за работа в Украйна, ще използва кучето-робот, направено от Boston Dynamics за обучаване на украинци.

Използвайки роботизирана ръка вместо глава, Spot може да помогне на украинците да местят боеприпаси с цел тяхното обезвреждане.
Така и местните, и членовете на десетте екипа на Halo Trust ще са в безопасност при дейностите по разминиране. В момента те са дислоцирани в Буча и Бровари.

„Ако можете да преместите нещо, без да излагате на опасност човек, и да го преместите достатъчно далеч, където може да се съхранява сигурно, ще имате завиден успех“, заявява представител на Halo Trust.

„Като цяло Spot е ефективен инструмент за защита на хората от опасност. Роботът често се използва за огледи на потенциално опасни обекти от безопасно разстояние“, заявява маркетинг директорът на Boston Dynamics Никълъс Ноел.

Източник: bg-voice.com

Свързани статии