Актуално

На фокус

Само 1 язовир е законно ремонтиран след 500 млн. лв. авансово плащане

Само 1 язовир е законно ремонтиран след 500 млн. лв. авансово плащане

21.01.2022

Втори Фронт

1257


С един, единствен законно ремонтиран язовир може да се похвали Държавната консолидационна компания (ДКК) след предварително разплатени 500 млн. лв. Това обяви вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова в пленарната зала на Народното събрание. Нинова дойде в парламента, за да предостави, по собствено желание, информация за положението с язовирите в страната.

Историята е следната. Бившите управляващи от ГЕРБ възлагат на ДКК да се захване със задачата да извърши основен ремонт или реконструкция на 416 язовира. За целта държавата отпуска на компанията въпросния половин милиард. ДКК плаща авансово цялата сума на „Монтажи“ ЕАД, за да започне работа по 267 язовира. По отношение на 148 други язовира не се предприемат никакви действия.

В крайна сметка, завършени са ремонтите на едва 11 язовира. Отгоре на всичко, Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) се произнася, че 10 от тях са незаконно ремонтирани, и отказва да ги приеме. Узаконен е само един. Останалите нямат строителни разрешителни, общината не е дала съгласие и т.н.

Нинова предостави и по-обща информация по темата за язовирите. В страната те са общо 6844. Разпределени са между множество различни собственици, което представлява и един от основните проблеми пред поддържането им. 4962 язовира са общинска собственост; 719 се падат на министерството на земеделието (разпределени между самото ведомство, "Напоителни системи" и "Земинвест"); 499 - на министерство на икономиката и индустрията; 157 язовира принадлежат на сдружения за напояване и земеделски кооперации; 38 - на министерство на енергетиката; 13 са държавна собственост, управлявани от областните управители; 144 язовира са частна собственост. Някои от съоръженията са с неизяснена собственост, попадат в поземлени имоти на различни собственици или в поземлени имоти с дублиращи се права на собственост.

Вицепремиерът обяви, че подготвя и ще търси парламентарна подкрепа за промени в Закона за водите, с които да се решат част от проблемите с язовирите. Предвижда се и създаването на единен регистър на язовирите у нас.

Източник: СЕГА

Свързани статии