Актуално

На фокус

Садик Хан е преизбран за кмет на Лондон

Садик Хан е преизбран за кмет на Лондон

09.05.2021

Втори Фронт

735


Садик Хан от Лейбъристката партия беше преизбран за кмет на Лондон, но победата му над основния му съперник от Консервативната партия Шон Бейли не беше толкова убедителна, както предричаха анкетите.

Преизбирането на Садик Хан е една от малкото добри новини за лейбъристите в проведените избори за местни съвети и кметове в Англия. Проучванията на общественото мнение показваха, че Хан има надеждна преднина пред Бейли от порядъка на 20-25 процента, но след преброяването на гласовете от първия преференциален вот той получи 40 на сто срещу 35,5 процента за Бейли. Така едва след втория преференциален вот Хан получи 55,5 на сто срещу 44,8% за Бейли.

Първият кмет-мюсюлманин на Лондон беше доста по-убедителен, когато получи първи мандат.

В речта си след обявяване на резултатите Садик Хан обеща да изгради едно по-добро и по-светло бъдеще за столицата след пандемията от коронавируса. Предизборната кампания на Садик Хан беше фокусирана върху разкриването на нови работни места и процъфтяване на туризма. Той дори обеща да направи всичко възможно до 20 години Лондон отново да бъде домакин на олимпийски игри.

Българският зет Брайън Роуз остана на седмо място по получени гласове от общо 20 кандидати.

Източник: offnews.bg

Свързани статии