Актуално

На фокус

Сачева: Вътрешните министри нямат отношение към случилото се под колоните на МС

Сачева: Вътрешните министри нямат отношение към случилото се под колоните на МС

15.08.2021

Втори Фронт

750


Отговорността за едно действие е лична. Категорично не е вярно, че към полицаите е имало инструкции да бият. Казвам го като човек, който е присъствам на всички заседания на МС. Всички ние, включително и г-н Борисов сме били против упражняването на каквато и да е форма на насилие срещу протестиращи граждани”.

Това заяви в студиото на „Събуди се” депутатът от ГЕРБ Деница Сачева.

Припомняме, че миналото лято Сачева каза пред „Дойче веле“, че полицейско насилие не е имало, а 80 полицаи били в болница, което категорично не отговаря на фактите.

Водещата на Нова тв притисна Деница Сачева от ГЕРБ с въпроси за кадрите с полицейското насилие над протестиращите младежи.

„Това не ви ли смути. Вие сте майка? попита водещата Марина Цекова

„Вижте. Насилието не може да бъде толерирано под никаква форма. То не може да бъде приемливо или неприемливо. Протестите от миналата година бяха напрегнати от гледна точка на провокации и емоции. Отново опитваме обществото и да го напълним с омраза.

„Тези кадри не внасят ли яснота в обществото?“, пита Цекова.

„Защо не показвате кадрите какво се случва от другата страна?“, отвърна Сачева.

„Видях кадрите и изразявам искрено съжаление за това, което се вижда на тях. Най-искрени съчувствия към пострадалите и техните близки. Нашата политическа позиция бе разпространена още в петък. Ние осъждаме всички видове насилие и по никакъв начин не можем да толерираме длъжностни лица да превишават своите правомощия”.

Тя добави, че насилието не може да се дели на приемливо и неприемливо.

„То е същото, когато става дума за тези млади хора, но и когато става дума за полицаите. Ако ще има разследване то трябва да бъде двустранно. Има наказани хора, които са с последно предупреждение, а друг не може да бъде повишаван в рамките на няколко години”, обясни Сачева.

„Протестите от миналата година бяха изключително напрегнати. Мисля, че днес се опитваме отново да разделим обществото и да внесем омраза. Защо не показваме кадрите и от другата страна? Защо не говорим, че за повече от 120 дни на протести има само един случай на превишаване на правата от служители на МВР”, каза още депутатът от ГЕРБ.

Според Сачева истината има две страни: „Случилото се с полицаите също не трябва да бъде пренебрегвано”.

„Отговорността за едно действие е лична. Категорично не е вярно, че към полицаите е имало инструкции да бият. Казвам го като човек, който е присъствам на всички заседания на МС. Всички ние, включително и г-н Борисов сме били против упражняването на каквато и да е форма на насилие срещу протестиращи граждани”, заяви Сачева.

„Това, което се опитват да внушат нашите политически опоненти е абсолютна манипулация. Наказанията за извършеното трябва да бъдат поети персонално от полицаите, които са били там. Вътрешните министри не могат да носят отговорност за нещо, за което нямат отношение”, каза още тя.

Източник: onovini.eu

Свързани статии