Актуално

На фокус

Сачева с плеяда от опорки. Правителството се справяло супер

Сачева с плеяда от опорки. Правителството се справяло супер

27.02.2021

Втори Фронт

439


Плеяда от заучени фрази и опорки в ефира на bTV тази сутрин. Един от основните говорители на властта - социалният министър Деница Сачева, отговори на редица въпроси с вече до болка познати изречения. Чуха се и някои интересни заключения. Като например това, че властта не се провалила в процеса по ваксинация, защото оползотворила всички количества от доставените ваксини. И това - на фона на статия в британския в. ”Гардиън”, който посочи, че България е получила 117 600 дози от AstraZeneca, а използвала едва 2 035.
Но да се върнем към опорките - нямало големи забавяния, а България не е виновна. Така било навсякъде по света. Сачева увери в ефира на Българската национална телевизия, че още доставки на ваксини се очакват тепърва - оня ден пристигнали количества от препарата на Moderna, днес се очакват още дози от Оксфордската ваксина. До март - около половин милион.

"Ще има ваксини за всички", увери Сачева.

Дали ще има ваксини за всички обаче тепърва предстои да стане ясно. Освен това чухме и тежката диагноза на лекари в някои части на страната - "Ваксини няма". Скандалът около AstraZeneca се завихри миналата седмица, когато според статия на агенция "Ройтерс" стана ясно, че фармацевтичната компания може би няма да успее да изпълни договорката си с ЕС и за второто тримесечие на тази година. По-късно от AstraZeneca увериха, че ще доставят ваксини.

На фона на това здравният министър у нас проф. Костадин Ангелов яростно посочи - нямаме нужда от учтивостта ви, а от ваксини. Освен това допълни - не е важно, че пратката ще дойде два дни по-рано, а това, че количествата ще са по-малко. И масовата ваксинация (така наречените "зелени коридори") рязко секна в някои части на страната, основно в столицата. Възрастните и хората с хронични заболявания, които попадат в четвъртата фаза от имунизационния план се притесниха, че ваксини може и да няма. Но властта увери - ваксини ще има за всички.

Сачева посочи още, че темпът на ваксинация нямало да се използва за предизборни цели и заяви, че не може да си обясни по какъв начин мислели хората, които твърдяли така. На фона на това изказване обаче ставаме свидетели на обиколките на премиера Борисов, който миналата седмица лично се увери, че ваксини има и в най-малките населени места и провери как протича имунизацията в малко благоевградско село.

Социалният министър обаче бе категоричен - управлението на кризата щяло да повлияе върху изборните резултати. И отказа да се съгласи, че властта не се справяла.

"В рамките на тази ситуация с ваксините, при тези проблеми, правителството е направило всичко необходимо - организация, договори, средства. Това е ролята и работата на правителството. Това, че се бавят, е извън ролята на правителството. Имаме добри показатели, с които доказваме, че това, което зависеше от нас, е направено", отсече Сачева и допълни: 5 милиарда лева са били раздадени за хората и пострадалите от противоепидемичните мерки сектори.

Относно отварянето на заведенията от 1 март, Сачева отново започна със заучена и до болка позната фраза: Мерките имат смисъл тогава, когато се спазват.

А иначе - хората се уморили от мерките, заведенията започнали да губят работна сила и затова властта взела решение да отвори сектора.

"Всяко нещо е добре, когато е в съответните граници. Смятаме, че няма да има и такъв голям наплив на хора към заведенията".

"Ние трябва да свикнем да живеем с този вирус", посочи Сачева и допълни - вече започваме да формираме "малцинство" от хора, които са защитени и искат да се върнат към нормалния живот. Въпросното "малцинство" бе наречено от премиера само преди дни "щит" срещу инфекцията.

 Източник: frognews

Свързани статии