Актуално

На фокус

С актуализация на iPhone получаваме домашен шпионин

С актуализация на iPhone получаваме домашен шпионин

09.08.2021

Втори фронт

1042


Нова технология на Apple, предназначена да търси забранени снимки на iPhone и iPad, предизвика тревога в социалните мрежи доколко потребителите могат да разчитат на поверителност.

Авторите на открито писмо смятат, че Apple създава заплаха за собствената си система за защита на личните данни, с която платформата iOS е известна от много години. Криптографските алгоритми, посочени във функциите за сканиране iCloud и iMessage, могат да се използват и за други цели - сред страховете е правителствената цензура, която ще получи инструмент за контрол на съдържанието и потребителските съобщения в реално време.

Повече от 5000 подписали писмото, включително правозащитни организации, поискаха от американския технологичен гигант да отмени разгръщането на системата.

За първи път технологията на Apple за сканиране на снимки на потребителско устройство стана известна в началото на август. Компанията смята, че мярката ще помогне в борбата срещу сексуалното насилие над деца. Иновацията в САЩ ще заработи след голямата есенна актуализация за iOS и iPadOS. 

 Източник: СЕГА

Свързани статии