Актуално

На фокус

Руското посолство във Вашингтон: САЩ започнаха визова война

Руското посолство във Вашингтон: САЩ започнаха визова война

26.12.2020

Гласове

382


Дипломатите подчертаха, че Русия многократно е призовавала САЩ да нормализират напълно отношенията в консулската и визовата сфера, съобщава ТАСС.

САЩ инициираха „визова война“ и наложиха на Русия практиката на персонален обмен на визи. Това се казва в коментари на руското посолство във Вашингтон, публикувани във Фейсбук в петък.

„Бихме искали още веднъж да напомним, че отговорността за „задънената улица“ (за визите - б.а.) е изцяло на американската страна. Съединените щати инициираха т. нар. визова война, която ни наложи практиката на персонален обмен на визи, при която служители на руски чуждестранни мисии получават разрешения за влизане само при издаването на визи за американски работници", отбелязват руските дипломати.

Те обясняват, че в статия, публикувана в петък във "Вашингтон Пост", "позовавайки се на източници от Държавния департамент, авторите за пореден път заблуждават своите читатели и се опитват да прехвърлят цялата вина за проблемите в консулските и визовите дела на руската страна". „Информацията, съдържаща се в статията, не отговаря на реалното състояние на нещата“, заявяват от руската дипломатическа мисия.

"Не е имало откази за издаване на визи на дипломати и други специалисти на мисиите на САЩ. Тук няма никакви преимущества. Ние действаме строго на принципа на реципрочността. Броят на визите, които издаваме на американски служители, съответства на броя на визите, получени от руски служители в САЩ", заявяват още руското посолство във Вашингтон.

 

Свързани статии