Актуално

На фокус

Руският посланик в Брюксел: Москва и ЕС трябва да излязат от “бъркотията”, в която се намират

Руският посланик в Брюксел: Москва и ЕС трябва да излязат от “бъркотията”, в която се намират

18.05.2021

Втори фронт

631


В обширно интервю, руският посланик в ЕС, Владимир Чижов, дискутира напрежението в отношенията между ЕС и Русия, по повод предполагаемите секретни операции на руското военно разузнаване (ГРУ) на територията на ЕС, случващото се с Алексей Навални, ваксината Спутник, както и предстоящия Икономически форум в Санкт Петербург.

Владимир Чижов е кариерен дипломат. Преди да бъде назначен за посланик в ЕС през 2005 г., той е бил заместник-министър на външните работи на Русия. В лична среща на 12 май, той разговаря със старши редактора на EURACTIV Георги Готев.

Г-н посланик, защо Руската федерация наложи санкции на председателя на Европейския парламент – Давид Сасоли и Вера Йоурова –  заместник-председател на Комисията? Г-н Сасоли е от Италия, страна, в относително добри отношения с Русия, а г-жа Юрова – какво е направила, за да обиди Русия? Моля обяснете?

Каквито и решения да са били взети от руската страна по отношение на добавянето на имена в списъка, са били взаимни. От осем имена споменахте само две…

Тези две са по-познати.

Добре. Да ви напомня ли кога председателите на двете камари на руския парламент бяха включени в забранения списък на ЕС, по неоснователни причини? Имам предвид г-жа Валентина Матвиенко и г-н Вячеслав Володин. Така че не бива да се изненадвате.

Казвате „без основание”, но все пак си спомням, че ЕС посочва причина, налагайки санкциите.

Помните ли причините? „Да си близо до президента Путин“, това ли е причина? Тъй като всяка друга формулировка, било то участие в митични „анексирания“ или нарушаване на прословутия „основан на правила световен ред“, изглежда по-скоро йезуитска, с цялото ми уважение.

Но каква беше причината за г-н Сасоли и г-жа Йоурова?

Реципрочност. Усложнено от позицията на Европейския парламент. Ще кажете разбира се, че председателят на Парламента не отговаря за всички негови членове, но все пак той е човекът, който ръководи Европейския парламент. По отношение на госпожа Йоурова, тя беше доста гласна в насърчаването на някои възгледи по отношение на Русия, в качеството си на заместник-председател на Европейската комисия, които бяха толкова неприятни, колкото и неправдоподобни. Това е факт. Но отново, каквото и да предприемем, то е само в рамките на реципрочност.

В контекста на настоящото напрежение между Москва и Прага, мислех, че г-жа Йоурова е включена в списъка, защото е от Чехия.

Не. Определено не.

Същите обяснения ли дадохте, когато бяхте помолени от ЕС да обясните черния списък?

Всъщност не ми задаваха никакви въпроси.

Значи задавам повече въпроси от тях?

[Смее се] Може би да. Но те заявиха, че не са съгласни с решението на руската страна. Разбира се, не очаквайте да влизам в подробности от разговора.

Но духът беше същият? Казахте им, че е око за око (зъб за зъб)?

Да.

Вашата мисия не беше нарушена от експулсирането на дипломати.

Не. Същото важи за делегацията на ЕС в Москва.

Разбира се, консултират се с Вас, когато Русия реши да включи някоя страна-членка на ЕС в черния списък?

Да, разбира се, що се касае до решенията за лица, работещи в институциите на ЕС.

Но Вие бяхте наясно с предстоящото решение за санкции на тези длъжностни лица от ЕС.

Знаех, че ще има реципрочни мерки.

Значи четете имената им в пресата?

Да, можете да си представите…

Като мен? Добре… Във всеки случай отношенията се влошават. Имате ли усещането, че може би сте последният руски посланик в ЕС?

[Смее се] Мога да отговоря, като цитирам бившия председател на Комисията Жан-Клод Юнкер, който веднъж ме попита колко дълго възнамерявам да остана тук, в Брюксел. Казах, че чувствам, че е мой дълг да остана тук, за да видя връзката ни възстановена и коригирана. Той ме потупа по рамото и каза: „Тогава оставаш още сто години“. Но сериозно се надявам да не отнеме толкова време.

Но сериозно, имате ли много срещи, разговаряте ли много с представители на ЕС?

В момента заради пандемията никой няма много срещи.

Но някои хора имат много телеконференции. Имате ли такива?

Е, понякога намирам време да спя през нощта.

Питам, защото когато се срещнахме по-рано, а сме се срещали много пъти, винаги ми казвахте за натоварения дневен ред на отношенията между ЕС и Русия,  който до голяма степен може да е невидим, тъй като много срещите са от технически характер.

В „добрите стари времена“ имахме десетки делегации, хора, пътуващи напред-назад. Сега това е радикално намалено. Това доведе до допълнителна тежест, която пада върху нашите плещи тук. Вместо да очакваме някой да дойде от Москва за преговори или консултации, ние сме длъжни да ги провеждаме сами или да участваме във видеоконференции. Но честно казано, тези съвременни технологии, за съжаление или по-скоро за щастие, не могат да заменят нормалната дипломатическа работа.

Да, но физическата среща с г-н Борел в Москва, тя не мина добре.

Всъщност мина по-добре от съобщеното. Бях там и мога да потвърдя, че това беше много професионална дискусия. Начинът, по който беше представена след това, и особено по време на появата му в Европейския парламент… Може би той трябваше да спазва белгийските правила, както аз, когато се върнах от Русия. Аз бях под карантината няколко дни, той не. Ако ги беше спазил, може би емоциите щяха да отшумят.

След това посещение климатът се влоши.

Страхувам се, да. И това е лошо. Тъй като колкото по-дълго се отлага тази извънредна ситуация, толкова повече съвместни усилия ще бъдат необходими, за да извадим нас, Русия и ЕС, от тази бъркотия.

Но защо ситуацията се влоши? Можете да ми кажете вашата гледна точка. Моята е, че някои „студени случаи“ бяха разкрити, точно както в полицейски роман, когато новите технологии позволяват да се намерят доказателства за неразрешени стари случаи. Установено е, че руското разузнаване е зад …

Наистина не вярвате в това, нали? Ако имате предвид чешката история, това е нелепо.

Вярвам на правоприлагащите органи на страните членки на ЕС.

Е, както показва сравнително съвременната история, прекомерното доверие в собствените специални служби може да подведе не само журналисти, но дори правителствени ръководители и външни министри… Имаше много публикации за заплахата, идваща от руското военно разузнаване, ГРУ, което по думите на авторите на тези публикации би могло да проникне във всяка ключалка по целия свят. Но сега изглежда, че в тази служба има само двама оперативни служители…

Двама са по-известни от останалите, защото използваха това вещество, Новичок…

Кое вещество?

Новичок.

Какво е Новичок?

Отрова за военни цели.

Знаете ли, една от популярните шеги в моята страна е, че Навални получава имейл: „Алексей, не се притеснявай, никой никога не е починал от Новичок. Подпис: Сергей Скрипал”.

Когато говорихме по един повод, Вие казахте, че „дискусията за Навални е безсмислена“ .

Все още е. А дискусията за Скрипал е още по-безсмислена.

Но видяхме снимките как изглежда Навални в затвора.

Е, той избра да обяви гладна стачка. Ако вие или аз обявим гладна стачка, вероятно също ще изглеждаме не особено привлекателни.

Но той беше обект на отношение, граничещо с изтезания.

Кой каза това?

Той каза това.

Знаете ли, що се отнася до условията в затвора, с по-голяма изненада виждам, че като затворник, той свободно общува с външния свят.

Но се чудя дали Русия е загрижена за статута си…

Русия не е загрижена за статута си.

Русия би могла да освободи Навални. Задържането му в затвора причинява повече вреда на ЕС.

Е, беше му предложена възможност да пътува свободно до Германия за лечение, въпреки че имаше съдебни дела срещу него. И въпреки това реши да се върне от продължителното си пътуване, макар и да знаеше много добре, че ще бъде арестуван.

Значи, той е провокатор?

Вие го казвате.

Той е кадър на ЦРУ?

Е, знаете ли, когато цялата тази история започна да се развива, за така нареченото отравяне, което не е доказано, имах впечатлението, че той е бил полузабравен или отписан от спонсорите си. Очевидно той се нуждаеше от засилване на политическата си позиция и може би финансова подкрепа.

Неговите спонсори, това са ЦРУ?

Не знам. Отново Вие казахте това.  Германското правителство беше достатъчно щедро, за да му осигури денонощна охрана по време на целия му престой, водейки го на екскурзии из страната, придружен от колона с дузина бронирани превозни средства.

Преди да дойда тук, използвах в търсачката ключовата дума „Русия“ и открих само негативни новини. Имате ли добри новини за споделяне?

Ако позволите: нашата ваксина е сертифицирана в повече от 60 държави.

Но не и в ЕС.

Не забравяйте, че Европейският съюз е само малко малцинство от световната общност. Или както каза бившият председател на Комисията Жозе Мануел Барозу: „Поглеждайки към ЕС оттук, виждам, че това е само малък полуостров“. Това беше казано на една от нашите срещи на върха, състояла се в Хабаровск, в руския Далечен Изток.

Сертифицирането на ваксината Спутник V в ЕС ще помогне на руснаците да пътуват по-лесно.

Това ще зависи от институциите на ЕС.

Отправено ли е искане от Русия за сертифициране?

Да, с EMA (Европейската агенция по лекарствата), съответната процедура стартира на 4 март. А експерти от агенцията пътуват до Русия, разговарят с руски колеги, виждат съоръжения, където се произвежда ваксината, така че очакваме положително решение всеки ден или всяка седмица.

Други добри новини?

Надявам се, че може да видим резултатите от обявения стратегически преглед на отношенията с Русия, който ЕС отлагаше на няколко пъти. Надяваме се, че това ще даде тласък за нормализиране на отношенията ни.

Така ли смятате?

Много пъти Ви казвах, аз съм оптимист. Ако разгледаме основните интереси на страните от ЕС и Русия – всички страдат заради лошата ситуация.

Разбира се. Ако бях бизнесмен, нямаше да инвестирам в Русия. Ако вече бях инвестирал, бих помислил дали да се оттегля.

Но това би Ви поставило в малцинство от един. Защото всички големи компании, които са инвестирали в Русия, са избрали да останат. Някои всъщност увеличават инвестициите си.

Тогава това е добрата новина. Трябваше да започнете с това.

Бизнес общността играе определена посредническа роля. Скоро, още следващия месец и това е поредната добра новина, ще имаме отново Петербургския икономически форум, който миналата година не можа да се състои заради пандемията. Поканени бяха редица хора, включително от Европейската комисия, а редица световни лидери реагираха положително на поканата. Някои ще дойдат лично, други ще се присъединят онлайн.

Не сме затворили нито една врата; не сме затворили място за сътрудничество. Всички опити за „замразяване“ са от страна на ЕС.  Чувствам се много зле, за което, защото аз лично прекарах много години от живота си, опитвайки се да популяризирам отношенията между Русия и ЕС.

На практика, г-н Лавров обяви отношенията между ЕС и Русия за мъртви.

Той всъщност имаше предвид практическо сътрудничество и това, което наричаме архитектура на нашето сътрудничество. Но той никога не каза, че възнамеряваме да прекратим дипломатически отношения с ЕС.

Моля, предайте посланието си до ЕС.

Убеден съм, че основните интереси на Русия и ЕС са не само съвместими, но и взаимно зависими. Както е известно на всички, живеем в многополюсен свят. Поглеждайки в бъдещето, най-добрият начин – или може би единственият начин – както за Русия, така и за ЕС и неговите държави-членки, като Русия, разбира се, е част от Европа в по-широкия евразийски контекст, за да запазят основополагащата си роля в този многополюсен свят е да обединим усилията си. Да използваме по най-добрия начин взаимното допълване на нашите икономики, на нашите общества, на нашите култури. Да надграждаме върху факта, че ние представляваме различни части от една и същ културен и исторически свят.

Веднъж Ангела Меркел каза, че споделяме една и съща земя. Разбира се, че е така, но споделяме много повече от просто земя. Ние сме части от една и съща цивилизация.

  Източник: euroactive.bg

Свързани статии

Левицата