Актуално

На фокус

Руският посланик: Изгонването на военния ни аташе е неоснователно, ще има реципрочност

Руският посланик: Изгонването на военния ни аташе е неоснователно, ще има реципрочност

19.12.2020

Гласове

1008


На 18 декември т.г. Министерството на външните работи на Република България обяви военен, военновъздушен и военноморски аташе към Посолството на Русия в България за persona non grata. Безоснователното експулсиране на главата на представителството на Министерството на отбраната на Руската Федерация не спомага за развитие на диалога между нашите страните във военната сфера, както и за укрепване на стабилност в Черноморския регион. Руската страна си запазва право за ответни мерки". Това съобщи Руското посолство в България на страницата си във Фейсбук.

Снимка: ТАСС, архив

Руският посланик в България Анатолий Макаров нарече пред ТАСС ситуацията абсурдна. "Нотата на българското външно министерство, с която военният аташе е обявен за персона нон грата, ни беше предадена без допълнителен коментар. Казаха ни, че военният ни аташе трябва да напусне страната в рамките на 72 часа. Ситуацията изглежда абсурдно. Изглежда, че като обвинява руски дипломати, българската страна поддържа баланс на определени интереси", каза Макаров.

"Запазваме си правото за ответни действия", добави дипломатът.

Руският военен аташе стана шестият дипломат през последните две години, изгонен от българските власти по обвинение в шпионаж. На 25 октомври 2019 г. в София руски дипломат беше заподозрян в работа за специалните служби. На 24 януари 2020 г. още двама руски дипломати бяха обявени за персона нон грата в България. На 23 септември 2020 г. българското външно министерство отново обяви експулсирането на двама руски дипломати поради обвинения в събиране на информация за планове за модернизация на българската армия и подкрепа за техническата готовност на военната техника, припомня ТАСС.

Изтчоник: Гласове

Свързани статии