Актуално

На фокус

Руският флот ще получи най-мощната си подводница до края на 2020

Руският флот ще получи най-мощната си подводница до края на 2020

19.12.2020

bg.rbth.com

268


Тези подводни чудовища ще защитават корабните армади на страната, както и границите на Русия от всички страни.
До края на 2020 г. руското министерство на отбраната ще завърши държавните изпитания на най-новата си ядрена подводница по проект 885М "Казань".

Това е ядрено чудовище с крилати ракети и най-разнообразни функции.

Създадена е за патрулна защита на корабите от флота, атака на потенциални вражески плавателни съдове и бази с крилати ракети, както и за ликвидиране на вражеските комуникации чрез съвременно радиоелектронно оборудване.

Новата подводница е първата, оборудвана с ядрен реактор от четвърто поколение. Според уверенията той трябва да има 25-30 г. живот, като няма да му се налага презареждане. Получил е и реактор от ново поколение, с който се постига значително намаляване на шума: основната охлаждаща помпа на реактора улеснява естествената циркулация на водата и така не се изисква непрекъсната работа на основните циркулационни помпи, които са ключовите източници на шум в атомните подводници.

"Тези ядрени подводници са една от най-секретните технологични оръжейни системи. Представляват не продължение на технологиите от предишната ера, а напълно нови и различни подводници с най-нови системи за прицелване, да не споменаваме и изцяло новите им компоненти и механизми. Това е най-модерното технологично оборудване на съветските и руски инженерни школи", твърди Вадим Козюлин, професор от Академията за военни науки.

Проект 885 може да носи до 30 торпеда и подводни мини. Някои от тях са поставени във външни транспортни и пускови контейнери. Според различни доклади една подводница следва да струва на военното ведомство над 40 млрд. рубли (445 млн. евро).

Основното въоръжение на проект 885/885М са ракети "Калибр-ПЛ".

Към момента "Калибрите" са черешката на тортата в руските оръжейни системи. Всяка ракета има обхват от 300-2600 км. Нещо повече, вместо да летят по балистична траектория и "да рисуват парабола", те прелитат над земята направо над главите на хората.

Друг важен фактор е сдържането. Технологичните достижения през идното десетилетие ще позволят на всяка ракетна бойна глава да нанася удари със взривна мощ, близка до ядрената.

"Това ще е точно, високоманеврено оръжие, без радиоактивно замърсяване на зоната на удара. Така че след удар наземните войски могат да действат в дадения район", отбелязва Козюлин.

Източник: bg.rbth.com

Свързани статии