Актуално

На фокус

Руските активи на Renault са продадени на държавата за две рубли

Руските активи на Renault са продадени на държавата за две рубли

17.05.2022

Втори фронт

121


Руските активи на Renault са прехвърлени на държавата срещу символичната сума от две рубли. Източници на The Wall Street Journal съобщиха, че купувачът е платил по една рубла за дял в Автоваз и завода в Москва. Renault си запазва опцията да го изкупи обратно в рамките на шест години.

Самата компания заяви, че решението за прехвърляне на активите е било трудно, но не уточни подробностите по сделката. "Направихме отговорен избор, който засегна 45 000 наши служители в Русия, като същевременно запазихме резултатите на групата и възможността да се върнем в страната в бъдеще, в друг контекст", заяви главният изпълнителен директор на Renault Лука де Мео.

Делът в Avtovaz (67,69%) е прехвърлен на NAMI, която е подчинена на Министерството на промишлеността и търговията, докато Renault Russia е прехвърлена на правителството в Москва. В първите съобщения от Русия бе обявено, че заводът планира да възобнови производството на автомобили с историческата марка Москвич и да заложи на електрическите автомобили.

По-късно стана явно, че след като Renault напусне Русия „АвтоВАЗ" ще започне да произвежда Renault Duster под марката Лада. Информацията съобщава РИА Новости, позовавайки се на Министерството на промишлеността и търговията.

Според агенцията, вече съществува споразумение в този смисъл. Не се съобщава с кого е постигнато това споразумение, какво точно означава то и при какви условия Lada ще може да организира производството на автомобили от гамата на Renault.

   Източник: “GLASOVE”

Свързани статии