Актуално

На фокус

Руски кораби откриха огън срещу британски разрушител, нарушил границите в Черно море

Руски кораби откриха огън срещу британски разрушител, нарушил границите в Черно море

23.06.2021

Втори фронт

14230


Погранични патрулни кораби на Русия са открили предупредителен огън, за да спрат нарушаването на руската държавна граница от британския разрушител Defender край бреговете на Крим. Това обявиха от руското военно министерство.

"В 12:06 и 12:08 ч. пограничен патрулен кораб изпълни предупредителна стрелба", се казва в съобщението на руските военни.

По информация на руското военно ведомство разрушителят преди това е бил предупреден за използването на оръжия в случай на нарушаване на държавната граница на Руската федерация. "Той не реагира на предупреждението", увериха от руското военно министерство.

Както твърдят руските военни, в 11:52 ч. британският кораб е пресякъл руската граница и бил навлязъл на три километра в териториалното море при нос Фиолент.

Освен това руски бомбардировач Су-24М е извършил предупредително хвърляне на бомби, за да спре нарушението на руската държавна граница в Черно море, както твърдят руските военни.

"В 12:19 ч. самолет Су-24М извърши предупредителни бомбардировки (4 ОФАБ-250) по курса на движение на разрушителя HMS Defender", уточниха от руското военно ведомство.

Както уточниха от руското военно министерство, в 12:23 ч., благодарение на съвместните действия на Черноморския флот и Пограничната служба на ФСБ на Русия, разрушителят HMS Defender е напуснал границите на териториалното море на Русия.

По-късно военният аташе в посолството на Великобритания в Москва е бил привикан в руското военно ведомство във връзка с инцидента.

"Във връзка с нарушаването на държавната граница на Руската федерация от разрушител от британските военноморски сили, аташето по въпросите на отбраната в посолството на Великобритания в Москва беше призован в руското министерство на отбраната", допълниха от руското военно ведомство.

Разрушителят Defender на военноморските сили на Великобритания и фрегатата "Евертон" на военноморските сили на Нидерландия навлязоха в Черно море на 14 юни. Предния ден американски разрушител също беше влязъл в акваторията на Черно море.

   Източник: eurocom

Свързани статии