Актуално

На фокус

Руски експерти: Отдавна нямаме "братя българи", единствените ни приятели в Европа са сърбите

Руски експерти: Отдавна нямаме

01.03.2021

Втори Фронт

10730


"Българите могат да бъдат освободени само от външна сила, например Русия. Но вече два пъти ги освобождавахме и какво получихме? Плюнка в лицето", коментира Михаил Александров, експерт в Центъра за военно-политически изследвания към МГИМО

Министерството на образованието на България реши да въведе програма за „патриотично възпитание“ в училищата. Жителите на страната възприемат това като подготовка за участие в бъдеща война на НАТО с Русия, пише руската „Свободная Пресса“, в статията си по повод материал, излязъл в българското електронно издание „Фактор“.

Редакторът пише, че според мнението на авторите на българската медия, патриотизмът в България се възприема като покойник, за когото трябва да се говори или добро, или нищо. В същото време мнението на коментаторите по въпроса за патриотичното възпитание е разделено. Някои смятат военното обучение в училище за полезно, а за други то е абсолютно ненужно, защото България няма с кого да се бие.

„Тези, които искат мир, се подготвят за война“, пише един от потребителите, на което друг веднага отговаря: „Разбира се, ние се подготвяме (или по-скоро сме подготвени) за война - за война срещу Русия“. Той припомни, че европейските страни купуват изтребители, а Съединените щати разполагат с изтребители-бомбардировачи. „Разбирате ли кого ще бомбардираме? За това беше подписано споразумение за изграждането на център на НАТО във Варна“, казва той.

Руското онлайн издание е подбрало и друг интересен за него коментар: „Аз не съм полагал клетва за служба на НАТО“. Както и забележката на друг читател, че трябва да се помни, че Русия е освободила България от турско робство.

"И така, ще откажат ли българите да воюват с Русия? Или пък тази дискусия е абсолюятно безсмислена – българите въобще няма смисъл да се безпокоят за въпросите на сигурността, защото няма с кой да воюват?", пита изданието.

„Що се касае до частта: „няма с кого да воюват“ – българите се заблуждават. Първо, вътре в страната има ислямисти. На второ място, България граничи с Турция, която от време на време говори за възстановяване поне на подобие на Османската империя“, казва Вадим Трухачов, доцент в катедрата по външни регионални изследвания и външна политика на Руския държавен университет за Хуманитарни науки, доктор на историческите науки.

„СП“: - Русия враг ли е на България? Ако не, защо се присъединиха към НАТО? Българите не са естествени русофоби като балтите или поляците ...

„Те не са естествени русофоби. Но България искаше да се присъедини към клуба на развитите страни. Така се възприемат ЕС и НАТО там. България също се надяваше да получи пари за членството в НАТО. Освен това не бива да се преувеличава симпатията на българите към Русия. Българите не са сърби, няма такава топлина за руснаците, както в Сърбия. Следователно няма обективни пречки пред членството в НАТО. Русофобията не е задължително условие за членство в Северноатлантическия алианс“.

„СП“: По съветско време България е наричана 16-та република на СССР. Освен това Русия ги освободи от турско робство. Всички българи ли са толкова пълни с благодарност към Русия, че да откажат да воюват срещу нея?

„Българите бяха срещу руснаците в двете световни войни – макар и неохотно. Сред по-голямата част от българите няма омраза към руснаците, а мнозина все още са запазили някаква привързаност към Русия. Разбира се, българите гледат на война с Русия като на кошмар. Но това не ги прави русофили“.

„СП“: Много европейски държави, които Русия някога е освободила от турците, след това от Хитлер с цената на живота на своите войници, всъщност не желаят много да си спомнят за това.

„В Европа нямаме други приятели, освен сърбите. В много страни има определен процент русофили, но те не преобладават там. Отдавна нямаме „братя българи“.

„СП“: Как България може да бъде полезна на НАТО в случай на война с Русия?

„България има излаз на Черно море. Възможно е да има бази на кораби и подводници на САЩ и други страни от НАТО. От българските летища могат да излитат самолети, за да бомбардират Крим. В този случай ще трябва да ударим България - колкото и да не ни се иска“.

„СП“: Как трябва да се държи Русия с тези „братя-славяни“?

"Твърдо. В случая с България - минимум отношения, докато премиерът Бойко Борисов е на власт там. Той ни е лъгал твърде много пъти. Като цяло, само прагматични отношения. Но трябва да разберете, че България в този смисъл е ненадежден партньор. Така че нямаме илюзии. Само печалбата трябва да бъде на преден план в отношенията с България."

„Патриотичното възпитание е правилно“, продължава темата Михаил Александров, експерт в Центъра за военно-политически изследвания към МГИМО. „Основното е, че патриотизмът не трябва да се заменя с заблуждаване на населението и насаждане на фалшиви доктрини, като русофобията. А в България, която е под петата на Запада, просто има опасност патриотичното възпитание да бъде заменено с русофобия.

Що се отнася до възможността за война ... Разбира се, България е имала и все още има латентни конфликти с редица съседни държави, по-специално с Турция. Военният, икономическият и демографският потенциал на страните обаче са толкова различни, че България просто няма и не може да има шанс в подобен конфликт.

България също имаше териториални конфликти с Румъния и Македония. Сега обаче тези въпроси отидоха в сянка и едва ли са актуални. Освен това в условия, когато НАТО доминира в Европа, е малко вероятно военен конфликт между членовете на Алианса. Разбира се, има опит от гръцко-турските въоръжени конфликти. Но дори там НАТО сега успява по някакъв начин да спре ситуацията и да предотврати открита конфронтация.

Следователно единственият вариант за военен конфликт, в който България може да бъде привлечена против волята си, е война между НАТО и Русия. НАТО, приближавайки се до границите на Русия, непрекъснато провокира военен сблъсък, опитвайки се да сплаши Москва“.

„СП“: Българските читатели вярват, че ги подготвят за война с Русия, започвайки от закупуването на изтребители и изграждането на център на НАТО във Варна. Може ли това да се счита за подготовка за война?

"НАТО определено се готви за война. Това най-вероятно ще започне, когато НАТО изгради достатъчно своята военна сила в Източна Европа. За България това е често срещана ситуация. През Втората световна война германците доминираха на нейна територия, сега НАТО ще доминира. Българите не са в състояние да се противопоставят и да защитят своя суверенитет. Те не са сърби. Българите могат да бъдат освободени само от някаква външна сила, например Русия. Но вече два пъти ги освобождавахме и какво получихме? Плюнка в лицето. Така че нека се измъкват сами, както искат."

„СП“: Имаше случай, когато български войници на ученията на НАТО отказаха да стрелят по цели, които бяха облечени в униформата на руската армия.

„Ако българите не са започнали да стрелят по цели, облечени в руски униформи, тогава това е добре. Това означава, че пропагандата на НАТО все още не е успяла да заблуди всички българи. Но при всички случаи българите, както казах, няма да се бият с Русия по различни причини. Някои може и да имат чувство на историческа благодарност, но повечето не желаят да се бият изобщо. Следователно те няма да могат да окажат на НАТО никаква реална военна помощ, а военните бази на тяхна територия бързо ще бъдат унищожени от ракетни удари на руската армия“.

 Източник: Фокус

Свързани статии