Актуално

На фокус

Руски експерт прогнозира края на пандемията след година при песимистичен сценарий

Руски експерт прогнозира края на пандемията след година при песимистичен сценарий

03.04.2021

Втори Фронт

3590


При оптимистична прогноза пандемията ще приключи след шест месеца, но при песимистичен сценарий може да се проточи една година. Това прогнозира пред ТАСС Наталия Пшеничная, заместник-директор на Централния изследователски институт по епидемиология на Роспотребнадзор.

"Още през април миналата година, въз основа на математически изчисления, учени направиха прогнози, които предупреждаваха света, че пандемията ще продължи поне една и половина до две години. Виждаме, че тези изчисления се потвърждават. При оптимистична прогноза пандемията може да продължи още шест месеца. По-песимистичният сценарий предполага, че пандемията ще приключи след около година", каза тя.
Според Пшеничная коя от двете прогнози наистина ще се сбъдне зависи от съзнанието на гражданите, които изпълняват всички изисквания за ограничаване на разпространението на вируса.
От началото на пандемията около 129 млн. души в света са се заразили с коронавирус, над 2,8 милиона са починали. В Русия, по данни на федералния оперативен щаб за борба с коронавируса, са регистрирани 4 554 264 случая на инфекция, 4 174 419 души са се възстановили, 99 233 са починали, съобщава още ТАСС.

Източник: glasove.com

Свързани статии