Актуално

На фокус

Русия смята, че отказът на България да плаща газа с рубли ще доведе до по-високи цени

Русия смята, че отказът на България да плаща газа с рубли ще доведе до по-високи цени

23.06.2022

Втори фронт

136


Отказът на България от новата система за плащане на газа, предложена от Русия, неизбежно ще доведе до по-високи цени за крайните потребители. Директорът на Четвърти европейски департамент на руското външно министерство Юрий Пилипсон заяви това в интервю за ТАСС.

"По същество българите са принуждавани да участват в съмнителни, скъпоструващи схеми, от които американски корпорации и всякакви посредници ще печелят пари. Повишаването на цените за крайните потребители е неизбежно, а те се опитват да обвинят Русия - както е модерно сега - в неоснователно използване на "газови оръжия"", каза той.

Пилипсон отбеляза, че България, която доскоро "претендираше за ролята на газов хъб за Балканите и цяла Европа, е в спешно търсене на алтернативни източници и пътища за внос на синьото гориво". "Бяха дадени обещания за компенсиране на дефицита чрез закупуване на втечнен газ в САЩ и резервиране на капацитет в гръцкия терминал за приемането му", добави той.

Според дипломата в момента Русия е свидетел на "опитите на официална София да се самокоригира от мощния удар, който самите власти нанесоха на българската икономика и социална сфера с участието си в антируските санкции, с радикално тълкуване на съответните подходи на Европейския съюз, включително с отхвърляне на схемата за плащане на природния газ, предложена от Русия".

Пилипсон подчерта, че предложеният от Русия алгоритъм за плащане на газа е "прозрачен и прост". "Много европейски компании вече го използват успешно. От българските власти зависи дали ще преминат към новата система за плащане, за да получават горивата навреме, в пълен обем и на разумна цена, или ще отхвърлят нововъведението в ущърб на обикновените граждани и в полза на чуждестранния капитал. Що се отнася до Русия, ние оставаме честен и надежден доставчик. Трябва да сме сигурни, че и купувачите се държат делово", добави той.

   Източник: ТАСС

Свързани статии