Актуално

На фокус

Русия праща неваксинираните в неплатен отпуск

Русия праща неваксинираните в неплатен отпуск

21.06.2021

Втори фронт

732


Броят на случаите на заразяване с COVID-19 в Русия на ден се е увеличил със 17 611 - до 5 316 826 от началото на пандемията. Това показват данни на оперативния щаб за борба с COVID-19 в Москва, цитирани от БГНЕС.

Заради бума руските власти решиха да изпращат в неплатен отпуск служители, отказващи да се ваксинират срещу коронавирус. "Ако здравните власти в даден регион направят ваксинацията задължителна за определени категории работници, неваксиниран служител може да бъде освободен", е заявил руският министър на труда, цитиран от Би Ти Ви.

Заради скока на новозаразените и бавния темп на имунизация миналата седмица Москва и околността от столицата първи в Русия направиха ваксинацията задължителна за работниците от сектора на услугите. Оттогава още 7 общини, включително и Санкт Петербург, са взели подобни мерки.

В опит да накарат хората да се ваксинират властите в Русия предприеха и ред други, ограничителни мерки.

Преди ден болниците в Москва например ограничиха плановия прием и обявиха, че ще приемат само пациенти, ваксинирани срещу COVID-19 (с изключение на онкологично болни и хора със заболявания на кръвта). "За сигурността на пациентите бяхме принудени да въведем временни правила за оказване на планирана медицинска помощ и ще проверяваме дали те са ваксинирани срещу коронавируса преди да бъдат хоспитализирани", съобщиха местните здравни власти.

В съдилищата също ще се допускат само ваксинирани посетители.

В района на Нижни Новгород младоженците и техните гости трябва да носят сертификати за ваксинация или отрицателни резултати от PCR тестове за коронавирус.

Нови ограничения има и в Санкт Петербург - от 20 юни във фен зоната на Европейското първенство по футбол на площад Конюшенная се допускат не повече от 3 хиляди души. От днес пък, 21 юни, на посетителите е забранено да влизат в аквапаркове и атракции. До изложби, конгреси, тържествени и други събития с численост над 75 души ще бъдат допускани само посетители с отрицателен PCR тест, направен не повече от 3 дни преди деня на събитието.

На този фон, Русия съобщи, че ще възобнови от 28 юни полетите до България и други седем държави.

ДАННИ

Преди ден в Русия бяха регистрирани 17 906 нови случая на коронавирус - най-много от началото на февруари 2021 г. Рязко нарастване на случаите на коронавирус в страната се наблюдава от 8 юни. През изминалия ден 450 души са починали в Руската федерация. Общият брой на жертвите от началото на пандемията е достигнал 129 361. В болница продължават да се лекуват 317 493 души.

   Източник: СЕГА

Свързани статии

Левицата