Актуално

На фокус

Русия намали наполовина цената на „Спутник V“, Македония договори 100 000 дози от нея

Русия намали наполовина цената на „Спутник V“, Македония договори 100 000 дози от нея

25.02.2021

Втори Фронт

1780


Русия намали днес цената на една доза от своята ваксина Спутник V до 866 рубли (около 12 долара) – тоест наполовина на досегашната, предаде ДПА.

Министърът на търговията Денис Мантуров обясни, че това е станало възможно поради „развитието и оптимизирането на промишленото производство на ваксината“.

По думите му друга причина за поевтиняването е увеличеното производство на препарата заради нуждите на масовата имунизация. Новата цена на Спутник V е валидна само за вътрешния пазар на Русия, уточни Мантуров.

Ваксината бе одобрена от руските власти през август м.г., без да бъде приключена третата фаза на изпиванията за ефективност и безопасност, което предизвика критики в чужбина, отбелязва ДПА. По данни на руския Фонд за преки инвестиции Спутник V е регистрирана в 36 държави.

Междувременно македонското правителство упълномощи министъра на здравеопазването да подпише договор за доставка на 100 000 дози от руската ваксина Спутник V.

Все още обаче е неясно кога ще пристигнат руските ваксини, отблязва държавната информационна агенция МИА.

Властите в Скопие преговарят за ваксини и с китайската компания „Синофарм“, както и с „Пфайзер“.

Същевременно днес здравният министър Венко Филипче съобщи, че поръчаните 200 000 дози от китайската ваксина няма как да пристигнат в Северна Македония до края на месеца.

Към момента Филипче не може да каже кога точно ще пристигнат дозите от „Синофарм“.

  Източник: onovini.eu


 

 

Свързани статии