Актуално

На фокус

Русия може да спре да продава петрол и газ в долари, ако САЩ продължат със санкциите

Русия може да спре да продава петрол и газ в долари, ако САЩ продължат със санкциите

05.06.2021

Втори фронт

840


Русия може да може скоро да се откаже от петролните договори, деноминирани в щатски долари, ако администрацията на президент на САЩ Джо Байдън продължи да налага икономически санкции на страната. Това заяви в интервю за Си Ен Би Си руският вицепремиер и бивш министър на енергетиката Александър Новак по време на Международния икономически форум в Санкт Петербург.

„В идеалния случай бихме предпочели да не се отдалечаваме от долара, тъй като той е международна валута, използвана за подобни договори. Ако американските ни партньори обаче създадат такъв тип ситуация, няма да имаме друг избор, освен  постепенно да направим точно това“, каза Новак.

Неговият коментар идва броени часове, след като Русия обяви, че ще премахне напълно активите си в щатски долари от своя Държавен инвестиционен фонд.

Руският финансов министър Антон Силуанов заяви, че тези промени може да влязат в сила в рамките на месец, предаде Ройтерс.

Този ходове на Москва идват само няколко дни преди срещата на върха между руския държавен глава Владимир Путин с американския му колега Джо Байдън в Женева.

„Ще продължим да бъдем световен лидер на пазара на изкопаеми горива и ще продължим диверсификацията, като се насочим към нефтохимическите пазари и тези на втечнен природен газ“, коментари още Новак, като добави, че страната работи и по производството на чиста енергия, посочвайки  проекти на база водород, както и такива за съхранение на въглерод и за разработването на нови горива.

Руската икономика е подложена на международни санкции от 2014 г. заради анексирането на Крим. Ролята на Москва в конфликта в Източна Украйна, обвиненията за намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г. и за отравянето на двойния руски агент Сергей Скрипал във Великобритания, както и редица кибератаки, доведоха до допълнителни санкции срещу страната. Русия отрича всички обвинения.

Припомняме, че през октомври 2019 г. най-голямата руска петролна компания – „Роснефт” определи еврото като валута по подразбиране за целия свой нов износ на суров петрол в опит да се предпази от въздействието на американските санкции.

    Автор: manager.bg

Свързани статии