Актуално

На фокус

Румен Радев: За българите независимостта е морална победа превърнала се в мощен стимул

Румен Радев: За българите независимостта е морална победа превърнала се в мощен стимул

22.09.2021

Втори фронт

288


Възраждането и триумфът на българската държавност са неделима част от духа на Велико Търново, нашата историческа и духовна столица. Неслучайно преди 113 г. прокламацията за независимостта огласява именно старопрестолните улици и обявява, че българската държава заема своето достойно и равнопоставено място на европейската и световна сцена. Че възродена България не ще бъде подвластна вече на никого.

Това заяви президентът Румен Радев в словото си по повод Деня на независимостта 22 септември, предаде кореспондентът на БГНЕС.

И днес този дързък акт вдъхновява с проявените твърдост и характер. И днес ние се гордеем с нашите предшественици, защото този мащабен исторически акт не е толкова случайност, независимостта е постигната с политическа далновидност и дипломатическа мъдрост, с търпение и разум. Тя е градена на усилията на държавници, но и на силата на уверения в себе си народ. Министър-председателят Александър Малинов ще напише, че вестта е посрещната в цяла България с ентусиазъм и радост, добави президентът.

За българите независимостта е морална победа превърнала се в мощен стимул за икономически подем и всеобщ възторг. Вярата на българския народ да кове съдбата си със собствените си ръце е нужна и днес. Нека помним, че нашите предци избраха заедно съдбата си и бъдещето си на свободни и независими българи. От нашата единна воля и задружни усилия зависи да опазваме свободата и независимостта на родината, за да остане онази основа, от която да черпят вяра и сили идните поколения. Да живее свободна и независима България, завърши словото си президентът Радев.

На крепостта „Царевец” се състоя военният ритуал по издигането на националното знаме на Република България, бяха поднесени венци на Пирамидата на Независимостта. На крепостта Царевец бе прочетен Манифестът за независимостта на България от 22 септември 1908 г.

Кметът на Велико Търново Даниел Панов заяви, че ние сме свободолюбив и мирен народ. Нека родолюбието да бъде идеал, а не средство, това е ключът към свободата, която я пазим в нашите души, подчерта Панов.

   Източник: dnes.bg

Свързани статии

ICDSoft хостинг компания