Актуално

На фокус

Президентът: Трябва да направим всичко възможно, за да не допуснем пик на разпространение на коронавируса, който да взриви здравната система (ВИДЕО)

Президентът: Трябва да направим всичко възможно, за да не допуснем пик на разпространение на коронавируса, който да взриви здравната система (ВИДЕО)

23.10.2021

Румен Радев, фейсбук

1039


Трябва да направим всичко възможно, за да не допуснем пик на разпространение на коронавируса, който да взриви здравната система, да доведе до висок брой болни и починали хора и до пълно изтощение на нашите медици. Много от партиите в момента броят колко гласове ще вземат, или ще изгубят, ако обявят ясна и конструктивна позиция по темата, но не броят колко са заразените и починалите, не броят и с колко лекари и медицински сестри разполага здравната система. Част от партиите са заети да организират протести или да ги подкрепят тайно и да ги разпалват. Други просто не казват нищо. Всички са изплашени от това, което става, и не искат да вземат отношение какво да се прави. Призовавам за съзнателност и за разбиране към това, което прави правителството, колкото и да подлежат на критика някои аспекти за начина на въвеждане на тези мерки. Важното е да не се допусне да се взриви самата система на здравеопазване.

Кризата на енергийните пазари на ЕС показа, че решенията за неглижиране на ядрената енергия и въглищата са твърде прибързани. Затова в Европейския съвет, в заседанието на което представлявах страната ни, се приема настояването на 10 държави, сред които и България, ядрената енергия и производството на енергия от природен газ да бъдат признати като „зелени“ енергии. Въглищата все още имат важно място като базова мощност. Това дава перспектива на България да продължи да развива ядрената си енергетика и проекти за енергия от природен газ. Докато не намерим устойчиви решения на основния проблем как наистина евтината, екологично чиста енергия от ВЕИ да се съхранява, не можем да „задраскаме“ нашите базови мощности. Те дават стабилност и независимост в енергийния микс. Прието бе и предложението ни да се извърши проверка на пазарите на електрическа енергия и газ и на пазара за системата за търговия с емисии. Ако се установят нередности, следва да се предприемат мерки, за да се ограничи спекулата на борсите.

[video]

Свързани статии

ICDSoft хостинг компания