Актуално

На фокус

Румен Радев: „Три морета“ е инструмент за сближаването между Източна и Западна Европа

Румен Радев: „Три морета“ е инструмент за сближаването между Източна и Западна Европа

09.03.2021

Втори Фронт

1259


Инициативата „Три морета“ се утвърждава като ценен инструмент за постигане на икономически растеж и ускорено социално и икономическо сближаване между Източна и Западна Европа. Активната ангажираност на Европейската комисия ще допринесе за постигане на тази цел, заяви президентът Румен Радев по време на среща на „Дондуков“ 2 с Цветан Кюланов – изпълняващ длъжността ръководител на Представителството на ЕК у нас, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Европейската комисия е сред стратегическите партньори на „Три морета“ наред със САЩ и Федерална република Германия. Държавният глава посочи, че като ротационен председател на инициативата България ще продължи да работи за синхронизиране на проектите по „Три морета“ с политиките на ЕС. „Регионалната инициатива „Три морета“ допринася за преодоляването на съществуващите инфраструктурни различия и способства за интеграцията на 12-те европейски държави от региона със Западна Европа, което прави целия Европейски съюз по-силен“, посочи Румен Радев. Той покани представител на ЕК на най-високо ниво да участва в предстоящата среща на върха в София.

Изпълняващият длъжността ръководител на Представителството на Европейската комисия у нас Цветан Кюланов припомни изразената от изпълнителния заместник-председател Маргрете Вестегер подкрепа на Комисията за „Три морета“ и изтъкна напредъка по развитието на инвестиционния фонд на инициативата. Той посочи възможностите за сътрудничество, визирайки синхронизирането на проекти в рамките на инициативата „Три морета“ с приоритетите, заложени в Плана за възстановяване и устойчивост на ЕС.

   Източник: eurocom

Свързани статии