Актуално

На фокус

Румен Радев: Служебният кабинет да стане редовен е само теория

Румен Радев: Служебният кабинет да стане редовен е само теория

17.07.2021

Втори фронт

448


"Крайно време е партиите да поемат политическа отговорност. Този път те нямат право на грешка. Обществото ни очаква от партиите, които се обявиха срещу порочния управленски модел, да представят в диалог конкретни решения, а не оправдания". Това коментира пред журналисти във Варна президентът Румен Радев по повод предстоящото връчване на мандат и новия опит за съставяне на правителство от първата по резултат партия - "Има такъв народ". 

"Съставянето на кабинет, който да се ползва с доверието на хората, изисква отговорност и усилена работа, откритост и конструктивен диалог, изисква почтеност и морални принципи", коментира Радев. Той допълни, че ще започне консултациите с парламентарно представените групи възможно най-бързо, но кога ще връчи първия проучвателен мандат зависи от партиите. 

Според президента служебното правителство изпълнява добре задачата си за демонтаж на порочните управленски модели и работа в интерес на обществото. "Ако се стигне до нови избори и ново служебно правителство, мое право е да посоча състав на кабинет. Ако се предложи от партиите този служебен кабинет да продължи като редовно правителство, това е съвсем друго", коментира още Радев. Според него номиниране на служебния кабинет като редовно правителство звучи добре само като теория. "Но редовният кабинет означава ясна политическа отговорност от партиите. Партиите трябва да излъчат ясни политически позиции, чрез позициите, които те определят. Крайно време е партиите да поемат политическа отговорност, хората не гласуват за този служебен кабинет", заяви Румен Радев.

Междувременно съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов коментира пред Дарик радио, че партията е готова на разговори с "Има такъв народ" по политики и може да даде подкрепа без участие на нейни представители в бъдещо правителство. "Демократична България" е готова, без да поставя искания за свои представители в правителство, да разговаря с първата по резултат формация "Има такъв народ" за конкретни политики и ясно конфигуриране на парламентарната формула, която ще застане зад това управление. За мен е важно да успокоим нещата и да се върнем към минимални добри обноски. Има хора, които се кефят на шоуто, но има много по-голяма група хора, които изпитват отвращение и това убива демокрацията", коментира Иванов. "Да се върнем към процедурата и нейния смисъл. Може да изключим изобщо наши представители, за да няма опошляване.  Въпросът е за какво управление ще гласуваме", допълни той. 

    Източник: СЕГА

Свързани статии