Актуално

На фокус

Румен Радев се среща със сръбския си колега Александър Вучич в Цариброд

Румен Радев се среща със сръбския си колега Александър Вучич в Цариброд

23.05.2021

Втори Фронт

775


Президентът Румен Радев е на посещение в Цариброд, където беше посрещнат от сръбския си колега Александър Вучич. Двамата ще разговарят с представители на българското малцинство в Сърбия и ще открият паметник на светите братя Кирил и Методий в двора на училището в Цариброд.

Александър Вучич посрещна Румен Радев пред спортно-туристическия център в Цариброд. Двамата разговаряха на четири очи, след което се проведе среща на двете делегации. Българският и сръбският му колега разговаряха и с представители на българското национално малцинство.

Това е втората среща на Радев и Вучич с българите в Сърбия, първата беше през 2018 година. Тогава Радев подчерта, че съдбата на  националното ни малцинство е от изключителна важност за двустранните  отношения между Белград и София, както и за европейската перспектива на целия регион. Александър Вучич обеща да подобри живота на българите в Сърбия. Темата ще бъде във фокуса на днешната среща.

След като преди 3 години двамата държавни глави направиха първа копка на паметник на светите братя Кирил и Методий в двора на училище в Цариброд, което носи името на славянските първоучители, днес Радев и Вучич ще открият паметника на специална церемония.

Президентите ще разгледат и ремонтираната сграда на училището. 

Източник: БНР

Свързани статии