Актуално

На фокус

Румен Радев: Основен фактор за сигурността на всички държави в НАТО е единството ВИДЕО

Румен Радев: Основен фактор за сигурността на всички държави в НАТО е единството ВИДЕО

14.06.2021

Втори фронт

1035


Днешната среща на върха е от особено значение за Алианса, дори генералният секретар на НАТО я определя като повратна точка за нашия съюз, за нашата колективна сигурност. Това заяви пред БНТ президента Румен Радев преди началото на срещата на държавните и правителствените ръководители на страните членки на НАТО, която ще се състои днес в Брюксел.

По думите му стратегическият документ НАТО 2030, който предстои да бъде приет, залага високо ниво на амбиции за развитието на НАТО през следващото десетилетие.

„Предстои да обсъдим на високо ниво адаптацията на съюза във все по-предизвикателната среда за сигурност, стратегическите приоритети на алианса и начините за тяхното постигане. Основен фактор за сигурността на всички държави в съюза е нашето единство. Единство не само в общата ни политическа воля в развитието на адекватни отбранителни способности и постигане на съвместимост за водене на съвместни операции. Но и единство в нашето индустриално развитие, в развитието на нашите отбранителни индустрии и водещи технологии“, обясни той и припомни, че на срещата на върха на НАТО през 2019 г. е поставил въпроса за растящото разделение, което ни дели настрани.

„Производители, които развиват своите икономики и социалните системи чрез производство на отбранителни продукти и експортират тези продукти и на страни-клиенти, които купувайки тези продукти, инвестират в икономическите системи на развитите държави и по този начин изостават още повече в своето социално-икономическо развитие“, добави Радев.

„Посочих и пътища за преодоляване на този технологически разрив между страните-членки чрез засилване на индустриалното сътрудничество и обмен на технологии при всяка една по-крупна военна сделка“, отбеляза президентът.

Със задоволство Радев сподели, че в НАТО 2030 вече се наблюдават начални проекти, които водят в тази посока. „Изключително удовлетворен съм, защото проектите, които ще обсъдим днес, са залог за запазване на технологическото предимство на Алианса. Нещо повече – те са от огромно значение за развитието на отбранителната индустрия на България, на нашия научен потенциал и на частната инициатива“, завърши държавният глава.

[video]

     Източник: frognews

Свързани статии