Актуално

На фокус

Румен Радев: Очакваме Сърбия да влага повече в Западните покрайнини

Румен Радев: Очакваме Сърбия да влага повече в Западните покрайнини

23.05.2021

Втори Фронт

650


"За най-бедния край мога да ви кажа, че се чувствам сред добри домакини." Това заяви президентът Румен Радев  в Западните покрайнини днес. "Днес решихме тук да пристигне делегация от българското министерство на икономиката да се срещне с общината, общинския съвет и местния бизнес и да уговорим условия и бъдещи инвестиции. Настоял съм да се направи всичко възможно на административно ниво българският бизнес, който идва тук, да се чувства защитен, да развива дългосрочна дейност и да влага инвестиции", заяви още президентът Радев, цитиран от БГНЕС. "Ще се радвам, ако сръбската държава направи повече и влага повече в този регион", подчерта държавният глава.

Визитата на Румен Радев включва среща със сръбския му колега Александър Вучич и с представители на българското национално малцинство в Република Сърбия. Държавният глава на България участва в церемонията по откриването на паметник на Светите братя Кирил и Методий в двора на училището в Цариброд, което носи тяхното име. Президентите на България и Сърбия разгледаха ремонтираната сграда на училището.

"В началото на 2022 г. трябва да започнат работи по реконструкция и модернизация на железния път от Ниш до Цариброд (Димитровград)", заяви сръбският президент Александър Вучич. „Имаме много важни проекти. България изгражда скоростен път до София и работим по реконструкцията на железния път и там работата ще започне в началото на следващата година. Ниш - Димитровград е железопътна линия, която, когато бъде реконструирана, ще бъде бърза жп линия и свързана с жп линията Ниш - Белград, която изграждаме със средства на ЕС,“ каза Вучич. Както той обясни, в момента се изгражда газов интерконектор, който ще даде възможност за по-нататъшно диверсифициране на енергийните източници по „Балкански поток“.

„Благодаря на България за подкрепата на Сърбия по нейния европейски път. Пожелаваме на българския народ всичко най-добро и не виждаме проблеми в нашите отношения. Ние сме приятели и братя и ще се опитаме да акцентираме върху нещата, които ни свързват и ни сближават,“ каза Вучич.

Президентът Радев не използваше слушалки за превод, като заяви, че разбира какво казва сръбският президент, защото езиците са доста сходни, предаде „Фокус“.  Той посочи, че 500 000 туристи от Сърбия посещават България всяка година, докато още повече българи посещават Сърбия, така че е било обсъдено разширяването на капацитета и изграждането на нови гранични пунктове, за да могат хората от двете страни да общуват по-лесно. „Днешната среща показа политиката за подкрепа на националното ни малцинство. Преди 3 години президентът Вучич лично се застъпи за разрешаването на някои ключови въпроси за нашето национално малцинство, така че субсидиите за медиите на български език бяха увеличени и бяха постигнати други резултати,“ каза Радев.

На въпрос на БГНЕС кога законодателно ще бъде решен въпросът с фамилиите на българските жени от Западните покрайнини, така че те да завършват на „ова“, а не както е сега на „ов“, отношение взеха и двамата държавни глави.

Президентът Румен Радев, че се касае за „административно решение и за по-голяма настойчивост, по-голяма активност и по-голямо единство в Националния съвет на българското малцинство“.

От своя страна президентът Вучич заяви, че проблемът за него е решен още през 2018 г. и всеки, който желаел, можел да отиде до общината и да си смени фамилията. Това, по думите му отнемало само 15 минути. Отделен бил въпросът колко от нашите сънародници в Западните покрайнини са готови да го направят, добави Вучич.

На друг въпрос защо Сърбия сменя имена на улици, кръстени на български исторически фигури, Вучич отговори: "Що се отнася до промяната на имена на улици и дали някой желае да променя имена на улици на български герои, български лидери, български революционери… Хора, които са от значение за българската история, дори не ни минава през ума". Въпросът на БГНЕС е провокиран от смяната на името на бул. "Гоце Делчев" в Белград, който преди две години бе сменен от сръбските власти с мотива, че Гоце Делчев е български национален герой. "Ние българите ги приемаме като приятели и нямаме тази злонамереност, в която вие ни обвинявате понякога. Дори не реагираме, когато някой ни обвинява в такива неща. Когато някой каже, че Пирот е български, че Ниш е български, дори аз като президент не реагирам на това", каза още Вучич.

Източник: в. “Сега”

Свързани статии