Актуално

На фокус

Президентът Румен Радев насрочи избори на 4 април!

 Президентът Румен Радев насрочи избори на 4 април!

14.01.2021

Darik

1951


Румен Радев подписа указ за парламентарни избори на 4 април. Това обяви самият президент в обръщение към нацията.

Макар отдавна да бе известно, че тези избори ще се провеждат в условия на пандемия, никоя от отговорните институции не предприе адекватни мерки за гарантиране на прозрачност и повишаване на избирателната активност, заяви Радев. Той изтъкна, че в тези условия е най-важно запазването на здравето на хората.

Всеобщ е консенсусът, че отговорните органи трябва да обявят възможно най-рано ясни здравни мерки, повтори той.

Предоставянето от страна на държавата на лични предпазни средства за представителите на изборната администрация е важна стъпка, посочи още той, като наблегна на нуждата от промени в Изборния кодекс.

Радев отново поиска гласуване по пощата за българите в чужбина, както и видеонаблюдение в изборните секции и излъчване на преброяването на бюлетините.

Доводите, че броени месеци преди изборите, не трябва да се правят промени в изборния закон, неведнъж са били пренебрегвани, каза още Радев. Очаквам пандемията, която показа, че може да бъде не само предизвикателство, но и да се използва като възможност.

Радев повтори, че очаква ЦИК в най-кратки срокове да разгърне активна кампания за обучение на администрацията за машинния вот и разясняването му за избирателите.

Събитията от миналата година ясно показаха, че българите желаят промяна. По думите му кризата изисква час по-скоро легитимен парламент и активно правителство, в същото

Свързани статии