Актуално

На фокус

Румен Радев : ГЕРБ търсят легитимация в Брюксел, след като са я загубили у нас

Румен Радев : ГЕРБ търсят легитимация в Брюксел, след като са я загубили у нас

25.06.2021

Втори фронт

1644


Европейският съюз, отпускайки колосални средства за възстановяване, е редно да засили контрола за начина на използване на тези средства. Това подчерта пред журналисти в Брюксел президентът Румен Радев, който участва в Европейския съвет.


„Темата с върховенството на закона ще става все по-актуална, тук Европа изостана от САЩ от прилагането на практически мерки за борба с корупцията – ако сте чели внимателно доклада на върховния представител на ЕС за Русия, там има ясен параграф – претенциите към Русия за корупцията и прането на пари. ЕС има претенции и гледа с микроскоп какво става в Русия по тази тема, а България оставаше в периферията“, коментира с упрек към Брюксел държавният глава, цитиран от БТВ.

 

Запитан каква е била неговата позиция по предложената от Франция и Германия среща на високо равнище ЕС - Русия, Радев отговори, че той е за деескалация на отношенията с Москва. С Русия споделяме общо пространство, подчерта Радев.

 

"България приветства инициативата на Ангела Меркел и Еманюел Макрон за актуализацията за стратегия по отношение на Русия. Не става въпрос просто за отношението към Русия, а за нивото на нашите амбиции като съюз – дали ще бъдем глобален фактор или зрител на глобалната арена. В геополитиката е нужен реализъм – трябва да търсим нови инструменти за отношенията ни с Русия. Ние само губим с противопоставянето", коментира темата за предложението на двамата политически лидери за диалог с Русия.

По думите му тази форма на диалог ще намери начин да бъде реализирана рано или късно.


Румен Радев е на мнение, че ЕС трябва да търси нов подход спрямо Москва, който е отвъд санкциите. „Не става въпрос просто за отношенията с Русия. Става въпрос за нивото на нашите амбиции като съюз, нашата глобална роля – дали ще сме глобален фактор, или ще сме зрител на глобалната арена, където се състезават глобални играчи като САЩ, Китай, Русия“, заяви Радев.

 

По отношение на темата „Унгария и ЛГБТ“ Румен Радев беше категоричен: „Имаше твърде емоционални изказвания, но няма драма“ и няма риск от излизане на Будапеща от ЕС или изхвърлянето ѝ от общността.

 

„Правото на самоопределение е основна ценност и тя трябва да бъде отстоявана. Никой няма право да налага своите ценности, разбирания и мироглед на други“, категоричен беше президентът.

Той посочи, че е призовал унгарския премиер Виктор Орбан да обясни причините за приемане на спорния закон: „Според тях този закон е насочен в защита на правата на детето и семейството“.


Президентът коментира и сигналите на бившите управляващи от ГЕРБ към Брюксел по отношение на служебното правителство: „Опитът да предизвикат легитимация отвън не може да компенсира загубата на легитимация вътре в България“. Той припомни и че САЩ са санкционирали „бизнесмени, близки до бившия премиер Борисов“, а ЕП е приел резолюция „излагаща напълно греховете“ на предишната
власт.

 

Радев обвини бившите управляващи, че не са внесли плана си за възстановяване, тъй като реално не е бил готов и Брюксел е настоявал за значителни преработки - бил "в насипно състояние". Като пример за дефицити той посочи липсата на проект за спешна помощ по въздуха, който сега е включен с 6 вертолета.

 

"В плана за възстановяване беше въведен проект за спешна медицинска помощ по въздух с 6 хеликоптера, така че да има смисъл и да може да се покрие „златният първи час“ при катастрофи, инсулти, инфаркти, които са причини за високата смъртност в България", заяви пред журналистите президентът Румен Радев.

"Имаме разбиране за нашата позиция. Най-вече имаме разбиране, че диалогът трябва да се върне там, където му е мястото. Не може нашите съседи да говорят с всички страни от ЕС, но не и с България", заяви пред репортери в Брюксел президентът Румен Радев. Той е в белгийската столица за участие в Европейския съвет.

Президентът приветства желанието за диалог от страна на президента на РСМ Стево Пендаровски и премиера Зоран Заев.

Колкото повече говорим по тази тема, стават ясни позициите, добави Радев.

"За нас европейската перспектива на РСМ и Албания са абсолютен приоритет. Но ние ще изходим от нашите национални интереси, но и от интересите на ЕС. Защото не искаме да внасяме нерешени проблеми в Съюза", продължи Румен Радев.

[video]

Свързани статии