Актуално

На фокус

Румен Радев: Държава без памет няма бъдеще

Румен Радев: Държава без памет няма бъдеще

08.10.2021

Втори фронт

329


Историята доказва, че държава без памет, няма бъдеще. България като страна с хилядолетна история е оставила в продължение на вековете множество документи, които съставляват национално богатство. Това заяви президентът Румен Радев при официалното откриване на документалната изложба "Съкровищата на държавните архиви", което се състоя в Държавна агенция „Архиви“. Експозицията е посветена на 70-годишнината от създаването и институционализирането на българските държавни архиви в единна система и представя най-емблематичните съхранявани документи.
Румен Радев: Държава без памет няма бъдеще
 

Президентът заяви, че държавните архиви не са просто история и памет, а опит и морално наследство. „България е била в изключително тежки изпитания и тогава нашите предшественици винаги са намирали начин да разрешават тези кризи, да търсят онзи морален компас, който да ги води към бъдещето, за да имаме държава и днес“, заяви Румен Радев.

Той благодари на всички, които полагат грижи и професионално отношение към множеството документи, снимки и факти, за да могат и бъдещите поколения да имат достъп до това национално богатство.

В откриването на изложбата участваха председателят на Държавна агенция „Архиви“ доц. Михаил Груев и служебният министър на културата  Велислав Минеков. По повод 70 години от създаването на българските държавни архиви беше валидирана и пощенска марка. Президентът разгледа иновативна конферентна зала с български и староеврейски печатни книги от XIV-XV в.

  Източник: ГЛАСОВЕ

Свързани статии

ICDSoft хостинг компания