Актуално

На фокус

Румен Радев: Членството на Северна Македония в ЕС е стратегическа цел ВИДЕО

Румен Радев: Членството на Северна Македония в ЕС е стратегическа цел ВИДЕО

26.03.2021

Румен Радев, фейсбук

1216


През последните години отношенията между България и Република Северна Македония преминаха през различни състояния: от надежда след подписването на Договора през 2017 г., през застой и отчаяние, до взаимни обвинения и, за съжаление, до разгръщане на активна антибългарска кампания в нашата съседка, разпростряла се и до редица европейски столици и институции. Лобирането навън отдалечава процесите на европейска интеграция за РСМ. Най-важната столица, с която трябва да се взаимодейства, и то на най-високо политическо ниво, е София.

Трайното решаване на противоречията няма да се постигне само с политически декларации. То изисква комуникация и ангажираност на институциите на всички нива, както и мъдрост, разум, прозорливост и най-вече гражданска отговорност на хората от двете страни на границата. Фалшификацията на исторически извори и литературни произведения също следва да бъде преустановена, а текстовете на учебници, пояснителни бележки на исторически паметници, на официалните страници на научни, образователни и културни институции – да са в съответствие с оригиналните източници и историческата истина.

Стигнахме до безвремие в нашите исторически и езикови спорове – те са все още недостатъчно обяснени и неразбрани от нашите европейски партньори. Точно в този момент именно обикновените граждани – македонските българи, напомниха за един от основните проблеми в нашите отношения - нарушаването на техните граждански права да се самоопределят като българи и дискриминацията, която търпят, заради това свое решение. Опазването на българската история, език и култура са ключови в отношенията ни с Република Северна Македония, но най-важният фактор е отстояването на правата на македонските българи, които са успели да съхранят своята идентичност, въпреки десетилетията на репресии по време на тоталитаризма. Решаването на този проблем не само ще обезсили антибългарската идеология, но и ще ускори процеса на демократизация в нашата съседка и ще ѝ помогне за по-бързото постигане на Копенхагенските критерии за членство в ЕС.

Затова, когато нашите братя от Република Северна Македония се обърнаха към мен за помощ преди месец, веднага свиках отговорните служби, за да получа повече информация и за да се търсят пътища за защита на техните права. Това е мой дълг като президент към всички български граждани, независимо къде се намират, и към всички граждани на други страни, които са с българско самосъзнание. Удовлетворен съм от факта, че макар и след месец, Министерството на външните работи и нашите представители в Европейския парламент започнаха да предприемат действия в тази посока.

Следващото българско правителство ще бъде изправено пред трудна дилема как да направи така, че вратата на Република Северна Македония към Европейския съюз да се отвори възможно най-бързо и тя да поеме устойчиво по пътя на европейската интеграция. Нещо, от което Българя има най-голям интерес и което с нетърпение очакват хората от двете страни на границата. И как в същото време да се защитят правата на македонските българи и как да отстоим нашата история, култура и идентичност.

Ролята на държавата и обществените медии в Република Северна Македония е от ключово значение за създаването на нов климат в двустранните отношения. България очаква от югозападната си съседка да работи за създаването на всички необходими условия за свободен икономически, културен, медиен и информационен обмен от двете страни на общата граница и за преустановяване на всякакво нарушаване на правата на гражданите в РСМ, които публично се самоопределят като българи.

[video]

Свързани статии