Актуално

На фокус

Румен Петков във Варна: Дебатът за управленските приоритети закъснява, престъпленията в енергетиката са факт

Румен Петков във Варна: Дебатът за управленските приоритети закъснява, престъпленията в енергетиката са факт

20.07.2021

Втори фронт

688


Време е за дебат за управленските приоритети – такива, които обединяват нацията, приоритети, които могат да гарантират разположеност във времето, общо позиции и политическа воля за тяхното решаване и персонален състав, който да ги реализира. Това коментира председателят на ПП АБВ Румен Петков пред медиите във Варна. В списъка на управленските приоритети на първо място е пламът за възстановяване – тема, която остана встрани от дискусиите и в предишната предизборна кампания, и през тази, минала преди дни, посочи той. В приоритетите се нарежда Зелената сделка, енергийната сигурност, здравеопазването. Румен Петков отдели специално внимание на въпроса за българската енергетика.

„Министърът на енергетиката се държи така, сякаш „Булгартрансгаз“ са му портмоне. Той се държи като човек на ръчно управление от „Ай Си Джи Би“. Такова безсилие и безгръбначие, каквото това същество демонстрира, не съм допускал, че може да има. Той даде срок на енергийния холдинг до 9 юли да уволни ръководството на „Булгартрансгаз“. Нищо такова не се случи. Енергийният холдинг на „Булгартрансгаз“ показаха, че гледат на него като на употребявана салфетка. „Ай Си Джи Би“ – публично сме говорили много пъти за осакатяването на проекта „Комотини-Стара Загора“, от проекта са отрязани две звена, които възлизат на обща стойност 9 млн. евро, но стойността на проекта продължава да е същата“.

Сред примерите за хаос в енергетиката Петков посочи кредита, предоставен на „Булгартрансгаз“ от Българската банка за развитие (финансова институция, чиято роля е да подпомага малкия и среден бизнес) в размер на 150 милиона лева, без санкция на КЕВР и мълчанието на министъра на икономиката по темата. Председателят на АБВ съобщи, че в близките седмици на „Булгартрансгаз“ ще бъдат наложени санкции в размер на около 400 хил. лв. и добави, че министърът на икономиката е пряк участник в тези груби нарушения.

  Източник: abv-altevnativa.bg

Свързани статии