Актуално

На фокус

Румен Петков: Всяка страна член на ЕС има план за действие при извънредни ситуации - за гарантиране сигурността доставките на природен газ

Румен Петков: Всяка страна член на ЕС има план за действие при извънредни ситуации - за гарантиране сигурността доставките на природен газ

25.10.2021

Румен Петков, фейсбук

370


Всяка страна член на ЕС има план за действие при извънредни ситуации - за гарантиране сигурността доставките на природен газ към защитени клиенти (в т. ч., инсталации за централизирано топлоснабдяване), под егидата на министъра на енергетиката. Какви действия към настоящия момент е предприел министърът на енергетиката, запознат ли е въобще с този план? От поведението му изводът е - НЕ. 
Конкретно към Община София и Топлофикация София – запознати ли са с правилата за ползване на подземно газово хранилище „Чирен“. Уредбата гарантира приоритетно капацитет за резерв на Топлофикация София в „Чирен“. Какъв капацитет е заявен от Топлофикация (срокът за заявката 15 февруари), какъв е разпределен и каква част от заявения капацитет е оползотворен.
Ако има разпределен капацитет и той не е употребен, а част от него е прехвърлена на трети лица, в разрез с нормативната уредба, кой носи отговорност за това?
Резултатът е:
Много скъпо (ако го има) парно в София; Запълнен капацитет в „Чирен“ едва 70%. Престъплението е факт. Министър, кмет и прокурор мълчат, ние плащаме.
П.П. Лятото, при нагнетяването в „Чирен“, цената беше 50 лева на MW. Сега, през отоплителния сезон, прогнозната цена е 12 лева на MW. 
Виновните са…
 

Свързани статии

ICDSoft хостинг компания