Актуално

На фокус

Румен Петков алармира за серия смущаващи кадрови решения в Министерството на транспорта

Румен Петков алармира за серия смущаващи кадрови решения в Министерството на транспорта

29.04.2021

Втори фронт

785


Налице са серия смущаващи кадрови решения в Министерството на транспорта. Това обяви пред медиите в Стара Загора председателят на ПП АБВ Румен Петков. Като пример той посочи обявен конкурс за възлагане на управление на „Пристанище Бургас“. Озадачаващото е, че сред изброените необходими и допустими квалификации за позицията е посочена и „педагогика“ и „филология“. Подобни са примерите за „Летище Пловдив“, „Летище София“, „Пристанище Варна“. Петков каза, че ще назначи проверка за кандидатите за ръководители на въпросните транспортни стратегически структури, както и тези, ставали членове на ръководствата на дружествата, специално в частта им като специалисти педагози и филолози. Според него, условията във  въпросните конкурси са формулирани специално за конкретни лица.

В Стара Загора Румен Петков оспори професионалните качества на действащия транспортен министър, както и самостоятелността му при вземане на решения.

„На сайта на транспортното министерство, при обявление, че са приключили конкурсите за органи на управление, например пише, че „Летище Пловдив“ има двама представители на държавата, независим член, предстои откриване на допълнителен конкурс. Като конкурсът, който е приключил, е бил проведен и за двамата представители на държавата, и за независимия гражданин. Впечатлява, че е избран господин Лъчезар Миленчев по моя информация, и за директор на летището – млад, енергичен, 65 годишен човек, с перспектива за развитие във въздухоплавателната дейност. Много е интересно дали той има съответните лицензи, за да може да управлява летище. Защото предната длъжност, на която е бил, е отговаряла за хигиената и озеленителните процеси на летището“.

За  „Пристанище Варна“, пък, е обявено, че предстои откриване на допълнителен конкурс за двама представители на държавата.

Петков подчерта, че във всички транспортни дружества, където е обявен конкурс, в момента има назначени временно изпълняващи ръководители. А гореизложените примери са опит да се заобиколи конкурсната процедура.

  Източник: abv-alternativa.bg

Свързани статии