Актуално

На фокус

Румен Петков, АБВ: Въглищната ни енергетика е в състояние на клинична смърт

Румен Петков, АБВ: Въглищната ни енергетика е в състояние на клинична смърт

11.05.2021

Втори фронт

1297


„Ситуацията във въглищните централи в държавата е катастрофална. Цената на вредните емисии въглероден диоксид достигна 49 евро на тон. Държавната „Марица 2“ излъчва 1,3 - 1,4 тона на мегават. При 50 евро на тон – 65 евро на мегават са вредните емисии. Преките разходи за въглища и заплати на „Марица 2“ са 68 лв. на мегават, а за емисиите са 100 лв. на мегават. Тоест себестойността на мегавата е 170 лв. при борсова цена 100-110 лв. значи държавната „Марица 2“ на мегават губи 60-70 лв.“, обясни Петков

„Прогнозата на нашите експерти е, че „Марица 2“ ще бъде затворена на 1 юли. Тя произвежда около 3 млн. мегавата годишно, преди 3 г. произвеждаше 10-11 млн. Поради огромните загуби и повишаването на цените на въглеродните емисии производството изкуствено е свито на 3 млн., защото държавата не може да издържи“, каза още Петков. По думите му 18 млн. мегавата в електро преносната ни мрежа влизат от въглищните централи. „15 млн. от тях се произвеждат в „Марица“ - 1, 2, 3“, посочи той.

„Поради престъпния договор, който подписа Иван Костов, продавам двете централи на нашите братя американци, ние плащаме техните вредни емисии, ние българските граждани ги плащаме от Фонда за енергийна сигурност“, поясни той.

Румен Петков заяви, че тази година ще бъдат платени 500 млн. евро на двете американски централи. „За да си платят вредните емисии, защото Костов така е подписал договора. Като добавим и „Марица 2“ с нейните 150 млн., общо ще платим 650 млн. евро за вредните емисии“, допълни той.

„От 10 години аз, от 5 г. АБВ обяснява, че при „Марица 1“ и „Марица 2“ има държавна помощ. По идеята „Марица“ - 1, 2 и 3 да минат на газ, за да бъде заместен въглищния източник с газ ще са ни необходими 4 млрд. кубически метра газ. Откъде ще се вземе? Няма откъде“, посочи Румен Петков.

„Въглищната ни енергетика е в състояние на клинична смърт. Изводът е един - незабавни действия по изграждане 4 атомни реактора. Незабавно стартиране на изграждане на двата реактора в Белене и действия по проектиране и извървяване на целия път в ЕК за изграждане на още 2“, посочи той.

Петков заяви, че служебното правителство, както и всички българи трябва да са наясно с това. „От 2 юли можем да минем на тъмно-светло, благодарение на престъпното отношение към българската енергетика“, каза още председателят на АБВ.

„И Турция, и България получава газ по „Турски поток“, „Балкански поток“, който както иска да го нарича. В момента цената на мегават в Турция е 15,3 евро, а в България е 19,3 евро. Говорим за един и същи газ по произход и доставчик. Ние, битът и икономиката на България плащаме 4 евро повече в сравнение с Турция. Затова престъпление трябва да се търси отговорност. Новият енергиен министър трябва да е уволнил тази шайка негодници от „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“ преди да си е влязъл в кабинета, иначе става съучастник в съсипията на българския бит и индустрия“, заяви Петков.

Източник: focus

Свързани статии