Актуално

На фокус

Румен Лазаров пред БНР: Възможно е Русия да използва форма на тактическо ядрено оръжие

Румен Лазаров пред БНР: Възможно е Русия да използва форма на тактическо ядрено оръжие

23.09.2022

Втори фронт

436


"С частичната мобилизация и с референдумите войната навлиза в третия си етап, който обаче е на ескалация. Владимир Путин е човек, който не обича да губи и е решен да стигне до някакъв успешен край".

Това каза пред БНР офицерът от резерва Румен Лазаров, член на "Атлантик".

И допълни, че колкото по-голям успех имат контраофанзивите на украинската армия, толкова повече се увеличава рискът от употреба на форма на тактическо ядрено оръжие, което да обърне хода на войната.

"Артикулирането е заплаха, но и анонс. Нарушено е табу - 80 години нито един от лидерите на държава, която има такова оръжие, не е отправял такава заплаха. Това е опасно. Използването на такова оръжие на тактическо ниво е опасен прецедент. Целият свят трябва да даде остър отговор на такава заплаха".

В предаването "Хоризонт за вас" Лазаров поясни, че използването на тактическо ядрено оръжие може да е насочено срещу войскови части в района на военните действия, но не е изключено да се използва и срещу мирен град.

"Това би било отваряне на кутията на Пандора. Не мога да си представя свят, в който ще имаме зони, осеяни с ядрено замърсяване от типа на Чернобил. В такъв конфликт ще има и трансгранично радиационно замърсяване".

Според него има два пътя на приключване на конфликта от страна на Русия - подмяна на сегашното ръководство на страната или засилване на протестите.

Той е категоричен, че за България няма пряка заплаха, но:

"Главната заплаха е петата колона и прекалено нереалистичните проруски настроения, които се демонстрират в България, а това е против националните интереси и нашата национална сигурност".

   Източник: БНР

Свързани статии