Актуално

На фокус

РСМ нарушава Женевската конвенция с унищожаването на български военни гробища

РСМ нарушава Женевската конвенция с унищожаването на български военни гробища

15.10.2021

Втори фронт

309


Две български военни гробища от Първата световна война са унищожени в района на Кавадарци, Република Северна Македония, при изграждането на магистрала.

За това съобщи Виктор Стоянов, председател на фондация "Македония" - културно-просветна организация на българи от България, Република Северна Македония и Албания.

Той е документирал какво е останало след унищожаването на тези места и сезира българските,  европейските институции и ООН.

"Република Северна Македония е подписала Женевската конвенция и допълнителните протоколи по нея, които са от 1977 г., които гласят, че всяка държава, която ги подписва, е задължена да опазва войнишките гробища и паметници на своята територия и носи санкции за това. РСМ е нарушила Женевската конвенция, тъй като това са официални военни гробища на България, които са заведени в регистрите на Министерството на отбраната на Република България", заяви Стоянов.

Той изказа надежда ООН да направи разследване заради нарушаването на Женевската конвенция и РСМ да си понесе последствията.

"Получих сигнала от местни жители на Кавадарци", подчерта председателят на фондация "Македония". 

Свързани статии

ICDSoft хостинг компания